Πόσα εργοστάσια αυτοκινήτων, κινητήρων και μπαταριών υπάρχουν στην Ευρώπη;


Σύμφωνα με τον ACEA, 301 εργοστάσια λειτουργούν σήμερα σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, παράγοντας επιβατικά αυτοκίνητα, ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, βαρέα οχήματα, λεωφορεία, κινητήρες και μπαταρίες.

  • 12/4/2022

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, ο γνωστός μας ACEA έδωσε στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία της έρευνας του για τα εργοστάσια κατασκευής και συναρμολόγησης οχημάτων, van, φορτηγών, λεωφορείων, κινητήρων και μπαταριών που λειτουργούν σε 35 χώρες της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοχής.

Με μεγάλη απούσα τη χώρα μας, στην έρευνα του ACEA θα βρούμε τα εργοστάσια που βρίσκονται στην ΕΕ, στο Ην. Βασίλειο και σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Σερβία και η Τουρκία.

Συνολικά, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 301 εργοστάσια κατασκευής και συναρμολόγησης οχημάτων, van, φορτηγών, λεωφορείων, κινητήρων και μπαταριών στις 27 χώρες της ΕΕ συν τις παραπάνω αναφερόμενες χώρες. Από αυτά, τα 194 βρίσκονται στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κανένα όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ACEA, τα 134 από τα 301 συνολικά εργοστάσια παράγουν επιβατικά αυτοκίνητα, τα 41 ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, τα 52 βαρέου τύπου φορτηγά, τα 66 λεωφορεία, τα 72 κινητήρες και τα 18 κατασκευάζουν μπαταρίες.

Τα μέλη του ACEA (BMW Group, DAF, Daimler Truck, Ferrari, Ford, Honda, Hyundai Motor Group, Iveco Group, Jaguar Land Rover, Mercedes, Groupe Renault, Stellantis, Toyota, VW Group, Volvo Group) διαθέτουν εργοστάσια και κατασκευάζουν αυτοκίνητα, van, φορτηγά, λεωφορεία και κινητήρες σε 17 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη χώρα σε αριθμό εργοστασίων για επιβατικά οχήματα είναι η Γερμανία με 22 συνολικά μονάδες. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ρωσία με 19 εργοστάσια, όσα μετρά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολουθούν η Γαλλία και η Ιταλία με 12 και 10 εργοστάσια αντίστοιχα, και η Ισπανία με 8 εργοστάσια.

Όσον αφορά τα εργοστάσια κατασκευής επαγγελματικών van, η Τουρκία και η Γερμανία έχουν τα περισσότερα, ενώ η Ρωσία διαθέτει τις περισσότερες μονάδες παραγωγής φορτηγών. Στα λεωφορεία την πρώτη θέση μοιράζονται οι Ρωσία και η Τουρκία, με 7 μονάδες παραγωγής.