Πόσες Octavia έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η Skoda;


Από το εργοστάσιο στο Mlada Boleslav της Τσεχίας βγήκε η υπ’ αριθμόν 7.000.000 Octavia σημειώνοντας ένα νέο ορόσημο για την μάρκα.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/2/2020

Οι ρίζες της Octavia ξεκινούν από το 1959 αν και η πρώτη γενιά του μοντέλου λανσαρίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ήταν ένα ορόσημο για την Skoda μιας και αυτό ήταν το πρώτο μοντέλο της μάρκας στη νέα της εποχή κάτω από την ομπρέλα του VW Group. Μόνο πέρυσι η εταιρία παρέδωσε 363.700 αυτοκίνητα και παράλληλα το γιόρτασε με την αποκάλυψη της 4ης γενιάς το Νοέμβριο στην Πράγα.

Αναλυτικότερα η ονομασία Octavia ήταν αυτή που υπήρχε από το 1959 για το μοντέλο που κατασκευαζόταν μέχρι το 1971. Ωστόσο, κανείς δεν θυμάται το αρχέτυπο μοντέλο αλλά την μεγάλη του επιστροφή. Αυτή έγινε ένα χρόνο αφότου το VW Group εξαγόρασε την Skoda (το 1991) και τελικά η νεότερη εποχή της Octavia ξεκίνησε με την πρεμιέρα της το 1996 στο Παρίσι.

Μέχρι το 2010 η 1η γενιά σημείωσε 1,44 εκατομμύρια πωλήσεις αφού υπήρχε παράλληλη διάθεση με την 2ης γενιάς Octavia που παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2004 στη Γενεύη. Ανάμεσα στις καινοτομίες ήταν και οι κινητήρες άμεσου ψεκασμού και για πρώτη φορά η διάθεση των κιβωτίων DSG για την μάρκα. H εν λόγω Octavia αποκτήθηκε από 2,5 εκ. οδηγούς.

Το 2012 παρουσιάστηκε η 3η γενιά του bestseller της Skoda. Το νέο μοντέλο έθεσε νέα στάνταρ ποιότητας στην εταιρία και είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την διευρυμένη συνδεσιμότητα και όπως πάντα τους κορυφαίους χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Μέχρι σήμερα η Skoda έχει κατασκευάσει πάνω από 2,6 εκ. Octavia και την σκυτάλη θα πάρει από φέτος το καλοκαίρι η νέα γενιά με πλήθος από προηγμένα συστήματα άνεσης και ασφάλειας.