Πόση πολυτέλεια χωράει στην χειροποίητη Rolls-Royce Boat Tail; (video)


Απόλυτη πολυτέλεια, χειροποίητη κατασκευή, η Rolls-Royce Boat Tail είναι ένα έργο τέχνης σε τέσσερις τροχούς. 

  • 27/5/2021

Η Rolls-Royce ήταν η βασίλισσα των χειροποίητων αυτοκινούμενων οχημάτων από την εποχή της άμαξας. Με τόσο μεγάλη ιστορία που ξεπερνά τον αιώνα στη δημιουργία χειροποίητων οχημάτων, είχαμε να δούμε κάτι τόσο μοναδικό από τη βρετανική μάρκα από το εντυπωσιακό Sweptail του 2017, το οποίο κόστιζε 12,8 εκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα η εταιρεία ανακοινώνει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την επιστροφή της στις χειροποίητες κατασκευές με το κατάλληλα βαπτισμένο νεοσυσταθέν τμήμα Rolls-Royce Coachbuilding, του οποίου το πρώτο έργο τέχνης είναι το Boat Tail που βλέπουμε εδώ.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το Rolls-Royce Boat Tail  αντλεί έμπνευση από τη θάλασσα. Ουσιαστικά πρόκειται για ειδική παραγγελία από έναν εξαιρετικά πλούσιο πελάτη. Είναι σαν ένα αγωνιστικό γιοτ σε τέσσερις τροχούς, που εκτείνεται σε μήκος 19 ποδών (περίπου 5,8 μέτρα), με μερικές εμφανείς ναυτικές πινελιές όπως το πλαίσιο στο παρμπρίζ και το πανέμορφο μπλε χρώμα δύο τόνων που χρησιμοποιήθηκε στη βαφή του αμαξώματος. Οι σχεδιαστές έβαψαν στο χέρι τη σκούρα μπλε απόχρωση στην κουκούλα, η οποία εκτείνεται μέχρι τον πίσω προφυλακτήρα, χωρισμένη μόνο από ένα ξύλινο κομμάτι στο πίσω μέρος, ενώ το υπόλοιπο αμάξωμα φορά ένα πιο απαλό μπλε χρώμα. Ακόμα και στους τροχούς θα δούμε τον ίδιο δίχρωμο συνδυασμό σκούρου μπλε και γαλάζιου.

Η οροφή είναι ένας πλήρως αφαιρούμενος θόλος υφάσματος που συνδέεται με το ξύλινο πίσω κατάστρωμα. Δεν διπλώνεται μηχανικά -ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να την αποσυνδέσει με το χέρι- αλλά υπάρχει μια προσωρινή οροφή σε σχήμα tonneau αποθηκευμένη στον χώρο αποσκευών για τυχόν απρόσμενες κακές καιρικές συνθήκες ενώ βρίσκεται στο δρόμο.

Το δίχρωμο μπλε δέρμα των καθισμάτων -που ταιριάζει με τον εξωτερικό χρωματισμό- και του τιμονιού, με λακαριστό ξύλο στο ταμπλό που μιμείται το πίσω μέρος δίνουν τον απόλυτο χαρακτήρα πολυτέλειας και exclusivity στο εσωτερικό. Το ταμπλό φοράει μια μοναδική πλεκτή υφή γνωστή ως Guilloche, η οποία είναι συνηθισμένη στην κατασκευή ακριβών χειροποίητων κοσμημάτων και πολυτελών ρολογιών, ενώ ένα λαμπερό μπλε φινίρισμα δίνει την τελευταία πινελιά στην επένδυση από τεχνητό ύφασμα στο ταμπλό.

Φυσικά τα αξεσουάρ πολυτελείας δε θα μπορούσαν να λείπουν από την καμπίνα. Ένα αναλογικό ρολόι σαν κόσμημα, δημιούργημα των τεχνιτών του ελβετικού οίκου BOVET 1822 που έχει παραγγελθεί ειδικά από τον πελάτη για το Boat Tail, δεσπόζει στην κορυφή του ταμπλό, ενώ ένα ιδιαίτερα αγαπημένο στυλό Montblanc θα βρίσκεται σε μία διακριτικά τοποθετημένη χειροποίητη θήκη από αλουμίνιο και δέρμα στο εσωτερικό του Boat Tail.

Ο χώρος κάτω από το πίσω καπό κρύβει ένα διπλό ψυγείο σαμπάνιας σχεδιασμένο ειδικά για τους υψηλούς καλεσμένους του πελάτη. Ασημένια μαχαιροπήρουνα με χαραγμένο έμβλημα "Boat Tail" βρίσκονται στην άλλη πλευρά, μαζί με πιάτα πορσελάνης με διακοσμητικά από πλατίνα. Για προστασία κάτω από τον ήλιο, μια ομπρέλα και δύο σκαμπό μπορούν να ξεδιπλωθούν από το πίσω καπό, μαζί με δύο τραπέζια κοκτέιλ και στις δύο πλευρές.

Η Rolls-Royce δεν παραθέτει λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα κίνησης, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο διάσημος V12 6,7 λίτρων της μάρκας ζει και εργάζεται κάτω από το καπό. Ο κινητήρας αποδίδει 563 ίππους στα Cullinan και Phantom και έως 600 στα μοντέλα Black Badge, οπότε σε αυτά τα επίπεδα θα βρίσκεται και εδώ η απόδοση του.

Συνολικά, το Boat Tail χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να αναπτυχθεί και να κατασκευαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία άρχισε να το σχεδιάζει λίγο μετά το ντεμπούτο του Sweptail το 2017. «Γεννήθηκε από την επιθυμία να γιορτάσει την επιτυχία και να δημιουργήσει μια διαρκή κληρονομιά», λέει χαρακτηριστικά ο CEO της Rolls-Royce,  Torsten Muller- Otvos. «Στην αξιοσημείωτη πραγματοποίησή του, η Rolls-Royce Boat Tail σφυρηλατεί μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία της μάρκας μας και στο σύγχρονο πολυτελές τοπίο.»