Πόσο θα ακριβύνουν τα ηλεκτρικά μέχρι το 2026;


Οι εταιρείες λένε ότι για να πέσουν οι τιμές των ηλεκτρικών πρέπει να μειωθεί το κόστος των μπαταριών, αλλά η μεγάλη ζήτηση που αναμένεται μαζί με την έλλειψη των χημικών στοιχείων μπορεί να ανεβάσουν και άλλο τις τιμές τους.

  • 24/5/2022

Οι τιμές των μπαταριών ιόντων λιθίου έχουν πέσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά η τεράστια ζήτηση που έρχεται με την εξάπλωση των ηλεκτρικών μοντέλων μαζί με την έλλειψη πρώτων υλών είναι οι βασικότεροι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε μία χειρότερη κατάσταση για την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων όσον αφορά τις τιμές τους.

Η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη τετραετία και η έκρηξη που θα φέρει η εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης, δεν αποκλείεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τελική τιμή των ηλεκτρικών μοντέλων.

Σύμφωνα με έρευνα της αμερικάνικης εταιρείας αναλύσεων E Source, το κόστος των μπαταριών αναμένεται να αυξηθεί κατά 22% μέσα στην επόμενη τετραετία, δηλαδή από το 2023 έως το 2026. Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 130 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από περίπου 120 σήμερα και 104 ευρώ που ήταν ο στόχος για το 2023.

Αν και αυτοί οι αριθμοί δείχνουν μικροί με την πρώτη ματιά, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα πακέτα μπαταριών σε ένα σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 60 και 100 kWh. Συνεπώς, τελικό κόστος σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει επιπλέον από 1.500 ευρώ ακόμη και μέχρι τα 3.000 ευρώ και όλο αυτό να περάσει στον καταναλωτή και την τελική τιμή του αυτοκινήτου.

Αυτό θα συμβαίνει γιατί πρόκειται να υπάρξει ραγδαία αύξηση στη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και συνεπώς κυψέλες μπαταριών, αλλά η παραγωγή των μπαταριών δεν είναι ακόμα δυνατό να αυξηθεί ανάλογα, επηρεαζόμενη και από την δραματική έλλειψη πρώτων υλών που παρατηρείται παγκοσμίως.

Οι τιμές αναμένεται να σκαρφαλώσουν λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η αυξημένη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά λιθίου. Αυτό έχει ήδη προκαλέσει την εκτίναξη της τιμής του λιθίου σχεδόν κατά 900% τον περασμένο ενάμιση χρόνο.

Αν και οι αυξήσεις τιμών δεν αναμένεται να συνεχιστούν για πάντα, η E Source πιστεύει ότι τα πράγματα τελικά θα βελτιωθούν. Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές των μπαταριών θα αρχίσουν να πέφτουν από το 2027 και θα συνεχίσουν να μειώνονται σταδιακά μέχρι το 2031, όταν και υπολογίζεται να πέσουν κάτω από τα 100 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πολύ κοντά στα 85 € ανά kWh.