Που βρίσκονται τα ακριβότερα διόδια στον κόσμο;


Τα διόδια δεν είναι θλιβερό προνόμιο των Ελλήνων οδηγών αλλά ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σε ποια χώρα όμως βρίσκονται τα ακριβότερα;

  • 10/3/2021

Οι χώρες στις οποίες ο οδηγός ενός οχήματος δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει κάποιο ποσό για να χρησιμοποιεί το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ελάχιστες, με την Ελλάδα να μην ανήκει σε αυτήν την προνομιούχα κατηγορία.

Τα… τσουχτερά διόδια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, υπάρχουν ωστόσο και κάποιες χώρες που εξάντλησαν κάθε περιθώριο… κατανόησης της ανάγκης κάλυψης του κόστους που μπορεί να προκύπτει για την κατασκευή και τη συντήρηση ενός οδικού δικτύου.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την αυστραλιανή Budget-Direct ανακηρύσσει τους πρωταθλητές των διοδίων, με τα αποτελέσματα να εκπλήσσουν ακόμα και τους πλέον πολυταξιδεμένους.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης, λοιπόν, βρίσκεται οι πολιτεία της Pennsylvania, την οποία αν επιχειρήσει κανείς να τη διασχίσει θα κληθεί να πληρώσει το πόσο των 92 δολαρίων.

Φυσικά το κόστος των διοδίων είναι σχετικό και οφείλει να αναλογεί στη διανιθείσα απόσταση. Συνεπώς θα αποτελούσε παράληψη αν δεν αναφέραμε ότι τα 92 δολάρια αντιστοιχούν σε μια διαδρομή όχι μεγαλύτερη των 580 χιλιομέτρων.

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρίσκεται το ορεινό πέρασμα στις αυστριακές Άλπεις, γνωστό και ως Grossglockner High Alpine Road, για τη χρήση του οποίου καλείται κανείς να πληρώσει το ποσό των 45,43 δολαρίων.

Η Αυστρία είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα στον κόσμο στον τομέα των διοδίων, τερματίζοντας πίσω από τη γειτονική Ελβετία στην οποία τα διόδια ακολουθούν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.

Οι Νήσοι Φερόε, η Κροατία και η Δανία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα της λίστας με τις χώρες που διαθέτουν τα ακριβότερα διόδια σε αυτόν τον πλανήτη.