Πού και πότε θα πληρώσουμε πρόστιμο 300 ευρώ σε περιοχή “Natura”;


Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» προβλέπει την επιβολή προστίμου 300 ευρώ εάν εισέλθουμε πεζοί ή με το αυτοκίνητό μας σε προστατευόμενη περιοχή του «Δικτύου Natura 2000», σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 27/6/2022

Σύμφωνα με την «WWF Ελλάς», στη χώρα μας υπάρχουν συνολικά 446 περιοχές οι οποίες είναι ενταγμένες στο Δίκτυο «Natura 2000» το οποίο αποσκοπεί στην προστασία των πολύτιμων και ευάλωτων οικολογικά μερών της χώρας μας, τόσο για τη χλωρίδα όσο και την πανίδα, καθώς και για τη βιοποικιλότητα αυτών.

Το «Δίκτυο Natura 2000» αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελείται από δύο κατηγορίες περιοχών:

Πρώτον, τις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας («ΖΕΠ») («Special Protection Areas – SPA») για την Ορνιθοπανίδα, όπως ορίζονται στην Οδηγία 79/409/EK «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών».

Δεύτερον, τους «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας» («ΤΚΣ») («Sites of Community Importance – SCI») όπως ορίζονται στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Για τον προσδιορισμό των «ΤΚΣ» λαμβάνονται υπόψη οι τύποι οικοτόπων και τα είδη των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και τα κριτήρια του Παραρτήματος ΙΙΙ αυτής.

Η επιβολή του προστίμου των 300 ευρώ

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (ΦΕΚ Τεύχος B' 3235/23.06.2022) η Κοινή Υπουργική Απόφαση («ΚΥΑ») την οποία συνυπέγραψαν οι αρμόδιοι Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, υπάρχει και η υπ’ αριθμόν 332 απόφαση με τίτλο: «Καθορισμός της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης του προστίμου, της διαδικασίας υποβολής ένστασης και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 129 του ν. 4926/2022 (Α’ 82)».

Στο Άρθρο 3 και στην πρώτη παράγραφο αυτής αναγράφονται τα εξής: «Σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση της απόφασης της παρ. 1 του άρθρου 129 του ν. 4926/2022 επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής του άρθρου 2, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ».

Πότε επιβάλλεται το πρόστιμο;

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται σε όσους βρεθούν να κυκλοφορούν σε μια περιοχή που εντάσσεται στο «Δίκτυο Natura 2000» κατά τις ημέρες όπου ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά είναι αυξημένος. Συγκεκριμένα εάν χαρακτηρίζεται από τις αρμόδιες αρχές κατηγορίας 3 («Υψηλή»), κατηγορίας 4 («Πολύ υψηλή») ή κατηγορίας 5 («Κατάσταση συναγερμού»).

Τότε, αυτές δύναται να εκδίδουν απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές «Natura», καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, όπως ορίζονται στις διατάξεις του ν. 998/1979 (Α΄ 289).

Τα παραπάνω αποτελούν την πρώτη παράγραφο του άρθρου 129 του Νόμου 4926/2022. Σε αυτό (άρθρο) υπάρχουν και άλλες τρεις παράγραφοι, ως ακολούθως:

2. Η απόφαση της παρ. 1 εκδίδεται από τον οικείο Περιφερειάρχη, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα στον οικείο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη. Ο οικείος χωρικός Αντιπεριφερειάρχης συγκαλεί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), το οποίο, κατόπιν σχετικής εισήγησης του κατά τόπον αρμόδιου Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (Περιφερειακής Ενότητας) και του Προϊσταμένου της κατά τόπο αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας, εισηγείται περί της αναγκαιότητας επιβολής του μέτρου, είτε για το σύνολο των περιοχών της παρ. 1 είτε για ορισμένες εξ αυτών, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το μικροκλίμα της περιοχής, τη μορφολογία του εδάφους, το είδος και την έκταση της επαπειλούμενης χλωρίδας και πανίδας.

3. Στην ανωτέρω απόφαση ορίζεται το αναγκαίο χρονικό διάστημα επιβολής του μέτρου και προσδιορίζονται μέσω επισυναπτόμενης, ως Παράρτημα, ορθοφωτογραφίας τα όρια της περιοχής στην οποία επιβάλλεται το μέτρο της απαγόρευσης.

4. Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης της παρ. 1 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου του πρώτου εδαφίου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Καλό θα είναι να αποφεύγουμε να βρεθούμε και να κυκλοφορούμε στις περιοχές του «Δικτύου Natura 2000» κατά το χρονικό διάστημα που θα ισχύει η σχετική απαγόρευση την οποία θα αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές. Εδώ, μπορούμε να δούμε που βρίσκονται αυτές σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπως και στις χώρες της Ευρώπης.