Προειδοποίηση του κ. Herbert Diess για τον πόλεμο στην Ουκρανία


Ο κ. Herbert Diess, ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου VAG και Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία ίσως έχει μεγαλύτερες συνέπιες από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 10/3/2022

Όπως δήλωσε ο κ. Herbert Diess, η Ευρώπη –και κατά συνέπεια και οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυτής– αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να βαθύνει και να διαρκέσει περισσότερο η ύφεση των τελευταίων δύο ετών από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, εάν οι εχθροπραξίες δεν σταματήσουν σύντομα, τότε οι συνέπειες για την οικονομία των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και για τις εταιρείες του κλάδου, θα είναι «κατά πολύ χειρότερες από αυτές που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού», όπως είπε.

Εκτός αυτού, ο κ. Diess τόνισε ότι «η διακοπή στην ομαλή τροφοδοσία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού και έλλειψη ενέργειας. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστια απειλή για υψηλότερο πληθωρισμό από την παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Η παρατεταμένη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στη γειτονική της χώρα ήδη έχει αρχίσει και δημιουργεί προβλήματα στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Για παράδειγμα, οι γερμανικές εταιρείες κάνουν αγώνα για να μπορέσουν να διατηρήσουν μια σχετική ροή στον εφοδιασμό τους με τα απαραίτητα υλικά και εξαρτήματα από τους προμηθευτές τους που βρίσκονται στη δυτική Ουκρανία και έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τον ρυθμό παραγωγής των οχημάτων τους ή να διακόψουν προσωρινά τη διαδικασία σε κάποια από τα εργοστάσιά τους.