Προς πώληση αυτή η εξαιρετικά σπάνια Ferrari 288 GTO Evoluzione


Η Ferrari 288 GTO Evoluzione αποτελεί την ζωντανή απόδειξη πως η Scuderia σκέφτηκε σοβαρά να εμπλακεί με τα ράλλυ τη δεκαετία του ΄80.

  • 26/9/2022

Τη δεκαετία του '80, η Ferrari είχε εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να εμπλακεί με τα ράλλυ, και την τρομερή κατηγορία των Group B τότε.

Η εταιρεία θέλησε να εξερευνήσει τις επιλογές της με την 288 GTO, την οποία εξέλιξε στην Evoluzione.

Μόλις πέντα παραδείγματα αυτής κατασκευάστηκαν, όπως όριζε η FIA, για να μπορέσει να πάρει ομολογκασιόν το όχημα για τους αγώνες.

Το βήμα όμως δεν έγινε ποτέ, καθώς η κατηγορία γρήγορα ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας.

Τα αυτοκίνητα, βέβαια, έμειναν, και ένα εξ αυτών πωλείται τώρα μέσω της RM Sotheby's.

Στην «καρδιά» του βρίσκεται οκινητήρας Tipo F114 CK, δηλαδή τον 3λιτρο, V8 κινητήρας με τα δύο turbo, που αποδίδει 659 PS, ενώ έχει συνολικό βάρος 940 κιλών, έχοντας την καλύτερη αναλογία βάρους προς ιπποδύναμη στην εποχή του.

Αποτέλεσε απότοκο του σχεδιαστικού team της Pininfarina, αν και σίγουρα δε συγκρίνεται σε ομορφιά με την F40 που κυκλοφόρησε λίγα χρόνια αργότερα

Το εν λόγω παράδειγμα τώρα πωλείται από έναν Γερμανό, που πρόσφατα το επέστρεψε στο workshop της Michelotto στην Παντόβα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Όσα μπορούσαν να αντικασταθούν, όπως τα dampers, τα τακάκια των φρένων, η αντλία νερού, ακόμα και τα turbo, αντικαταστάθηκαν, ενώ τοποθετήθηκαν νέα ελαστικά και το αρχικό κιβώτιο ταχυτήτων.

Η δημοπρασία θα λάβει χώρα από τις 19 ως τις 21 Οκτωβρίου.

Πηγή