Πρόστιμο 10€ αν περάσεις με κόκκινο φανάρι – Σε ποια χώρα ισχύει


Δείτε ποιες χώρες τιμωρούν αυστηρά τις παραβάσεις του ΚΟΚ και σε ποια μέρη οι ποινές είναι λίγο πιο... χαλαρές.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 9/1/2023

Όσο εδώ στην Ελλάδα περιμένουμε το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να οριστικοποιήσει τον αναθεωρημένο ΚΟΚ, έρχεται μια έρευνα που βάζει στο μικροσκόπιο τα πρόστιμα των ευρωπαϊκών χωρών και αναδεικνύει τα πιο αυστηρά κράτη απέναντι στους παραβάτες οδηγούς.

Η έρευνα έγινε από το zutobi.com, ένα site που ενημερώνει τους οδηγούς για τους κανόνες της ασφαλούς οδήγησης. Αυτό που έκαναν αρχικά οι άνθρωποι που έτρεξαν την έρευνα ήταν να συγκεντρώσουν τις πιο συχνές παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. συγκρίνοντας τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε κάθε χώρα.

Την ίδια στιγμή μάζεψαν στοιχεία που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των καμερών στους δρόμους ή τα όρια ταχύτητας, και συνδυάζοντας όλα τα δεδομένα έφτασαν σε ένα τελικό σκορ που δείχνει τις πιο αυστηρές χώρες.

Όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα στην κορυφή βρίσκεται η Νορβηγία (6,43), με το ελάχιστο πρόστιμο που προβλέπεται για την κατανάλωση αλκοόλ να αντιστοιχεί σε 5.783€! Στις δύο επόμενες θέσεις είναι η Ιταλία (4,95) και το Ην. Βασίλειο (4,90) ενώ η πρώτη τετράδα κλείνει με την Ελλάδα που έχει συνολικό σκορ 4,79.

Η έρευνα πραγματοποίησε την ίδια ακριβώς διαδικασία προκειμένου να φτάσει σε έναν αντίστοιχο πίνακα με τις πιο «χαλαρές» χώρες αναφορικά με τα πρόστιμα του ΚΟΚ. Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, πρώτη χώρα είναι η Αλβανία με σκορ 1,82. Αξίζει να αναφερθεί πως το πρόστιμο που προβλέπει ο ΚΟΚ της γειτονικής χώρας για χρήση κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης είναι μόλις 8€, ενώ η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη είναι 10€.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Λετονία (2,34), η Τσεχία (2,43), η Σλοβακία (2,64) και η Πολωνία (3,25) η οποία έχει και το υψηλότερο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στην Ευρώπη που είναι τα 140 km/h.