Πτήση OA411: Η παρ’ολίγον αεροπορική τραγωδία και ο... από μηχανής πιλότος της Ολυμπιακής (video)


Δείτε το video με το χρονικό της παρ’ ολίγον αεροπορικής τραγωδίας που πήγε να συμβεί τον Αύγουστο του 1978 στην Αθήνα και την οποία αποσόβησε ο Κυβερνήτης Σήφης Μιγάδης με την ψύχραιμη αντίδρασή του.

  • 9/3/2023

Στις 9 Αυγούστου του 1978, η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα, βρέθηκε πολύ κοντά σε μια τεραστίων διαστάσεων αεροπορική τραγωδία, με την πτήση 411 της Ολυμπιακής Αεροπορίας που απογειώθηκε από το Ελληνικό με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Το θηριώδες Boeing 747-200, με τους 400 επιβάτες και το 18μελές πλήρωμα, ενώ επιτάχυνε στον αεροδιάδρομο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με τους κινητήρες ωστόσο η ακύρωση της απογείωσης δεν ήταν δυνατή και έτσι σηκώθηκε στον αέρα χωρίς να έχει τη δύναμη για να πάρει ύψος.

Χάρη στην ψυχραιμία του Κυβερνήτη Σήφη Μιγάδη και του συγκυβερνήτη Κώστα Φικάρδου, το αεροπλάνο μετά από μια εφιαλτική πτήση σε χαμηλό ύψος πάνω από τις πολυκατοικίες της Αθήνας, κατάφερε να αποφύγει το όρος του Αιγάλεω και να γυρίσει στο Ελληνικό όπου προσγειώθηκε με ασφάλεια.

Ο ήρωας-πιλότος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Σήφης Μιγάδης
Ο ήρωας-πιλότος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Σήφης Μιγάδης

Η αναπαράσταση της πτήσης μαζί με τις τεχνικές λεπτομέρειες που προέκυψαν από την έρευνα των αρχών, έγιναν ένα documentary από το κανάλι Flight Channel στο YouTube. Μάλιστα, τράβηξε το ενδιαφέρον των θεατών και από τις πρώτες μέρες «έγραψε» εκατοντάδες χιλιάδες views. Πλέον, έχει ξεπεράσεις τις 3,3 εκατ. θεάσεις.

Μεταξύ άλλων στο video διάρκειας 13:27, που μπορείτε να δείτε παρακάτω, αναφέρεται πως όλες οι προσομοιώσεις που έγιναν από τη Boeing στο πλαίσιο της διερεύνησης του συμβάντος, κατέληξαν σε πτώση του αεροσκάφους, αναδεικνύοντας την καθοριστική αντίδραση του Έλληνα πιλότου στο να σωθεί εντέλει η πτήση μαζί με τις 418 ζωές που μετέφερε.

Δείτε το video…

Πηγή: YouTube/ The Flight Channel