Quark: O ηλεκτροκινητήρας 340 PS από την Koenigsegg


Η Koenigsegg μάς εξέπληξε για μία ακόμα φορά, τώρα όμως με έναν νέο, εκπληκτικό ηλεκτροκινητήρα 340 PS και βάρους μόλις 28,5 kg

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 1/2/2022

Η Koenigsegg έχει δημιουργήσει τη δική της ιστορία στην ελίτ των κατασκευαστών hypercars τα οποία διαθέτουν εκπληκτικής τεχνολογίας και απόδοσης κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Αυτή τη φορά, όμως, ασχολήθηκε με τη δημιουργία ενός ηλεκτροκινητήρα τον οποίο ονομάζει «Quark», και μιας ηλεκτρικής μονάδας μετάδοσης κίνησης την οποία ονόμασε «Terrier».

Ο ηλεκτροκινητήρας έχει μέγιστη απόδοση 340 PS και μέγιστη ροπή 600 Nm. Συνδυάζει την αρχή λειτουργίας αξονικής και ακτινικής ροής και –σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η σουηδική εταιρεία– μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία, σε κλάδους της βαριάς βιομηχανίας, στην αεροδιαστημική, σε αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως/προσγειώσεως, σε σκάφη του εμπορικού και πολεμικού ναυτικού κ.λπ.

Οι μικρές διαστάσεις και βάρος τού «Quark» σε συνδυασμό με την υψηλή απόδοσή του τον κάνουν αρκετά ανταγωνιστικό και το ηλεκτρικό κύκλωμά του είναι 850 Volt. Η χρήση του στην Gemera, στην οποία ζυγίζει 30 kg λόγω των πρόσθετων στοιχείων που είναι απαραίτητα, έδειξε ότι μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η Koenigsegg δημιούργησε και ένα σύνολο το οποίο αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες «Quark», από έναν μικρό αλλά ισχυρό αντιστροφέα και από ένα πλανητικό σύστημα μετάδοσης σε κάθε άξονα. Η συγκεκριμένη μονάδα ονομάστηκε «Terrier», ζυγίζει 84,8 kg και έχει μέγιστη ισχύ η οποία μπορεί να φτάσει ως τους 680 PS και η μέγιστη ροπή ως τα 1.100 Nm.