Σήραγγα Κλεισούρας: Καστοριά και Κοζάνη έρχονται πιο κοντά με το νέο, μεγάλο έργο


Η σήραγγα θα έχει μήκος 1.365 m. και το έργο αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα των πολιτών της περιοχής το οποίο, μεταξύ άλλων, θα αναβαθμίσει το επίπεδο της οδικής ασφάλειας.

  • 29/9/2022

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να πέσουν οι τελικές υπογραφές που θα αποτελέσουν την αφετηρία για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού οδικού έργου στη Δυτική Μακεδονία. Ο λόγος για την Σήραγγα της Κλεισούρας, με τη δημοπράτηση να γίνεται από την Εγνατία Οδό και μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ όπου και αναμένεται το προσεχές διάστημα να αρχίσει να στήνει τα πρώτα εργοτάξια.

Το έργο προβλέπει την πλήρη κατασκευή της αρτηρίας της νέας Επαρχιακής Οδού, που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας.

Η αρτηρία έχει μήκος 10,40 km και συνολικό πλάτος οδοστρώματος 8,0 m., περιλαμβάνοντας μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75 m. ανά κατεύθυνση και επιπλέον λωρίδα καθοδήγησης 0,25 m. Το μήκος της σήραγγας θα είναι 1.365 m.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή:

  • τεσσάρων (4) ισόπεδων κόμβων
  • της σήραγγας Κλεισούρας με σήραγγα διαφυγής 1.383m
  • μίας (1) γέφυρας (ρέματος Κώτουρη) μήκους 34,60 m
  • τεσσάρων (4) Κάτω Διαβάσεων
  • δυο κτιρίων στα μέτωπα της σήραγγας
  • πλήρης αποκατάστασης των συνδέσεων του υφιστάμενου τοπικού οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με το e-ptolemeos.gr και τον κ. Μιχάλη Ραμπίδη το έργο αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα των πολιτών της Καστοριάς, της Εορδαίας και του Αμύνταιου αφού η ολοκλήρωσή του θα ενώσει τις τρεις περιοχές και θα συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στο εμπόριο, στις μεταφορές, στον τουρισμό, μειώνοντας τις αποστάσεις και το κυριότερο, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της οδικής ασφάλειας.

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί στα 71,07 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 57,32 εκατ. ευρώ) και η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας τού ΕΣΠΑ 2014-2020.