Σοκαριστικό video: Δείτε ατυχήματα στο Nurburgring στην δεκαετία του 70 (Video)


Πλάνα από την δεκαετία του 70 στην "Πράσινη Κόλαση" δείχνουν πόσο πολύ έχουν αλλάξει τα πράγματα στην αντίληψή μας για το αυτοκίνητο και την ασφάλεια.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 12/5/2019

Το πρόβλημα με τους ανθρώπους είναι ότι θεωρούν αυτονόητη την εξελικτική πορεία κάποιων πραγμάτων και δύσκολα αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλα βήματα έχουν γίνει στα τελευταία 40-50 χρόνια σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Και δη στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου οι αλλαγές είναι δραματικές ενώ αυτές που έρχονται θα αλλάξουν μια για πάντα ότι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το αυτοκίνητο.

Στο video που παραθέτουμε βλέπουμε μία συγκεκριμένη στροφή στην πίστα του Nurburgring στην δεκαετία του 70. Δείτε (και οι μεγαλύτερο θυμηθείτε) αρκετά από τα μοντέλα εκείνης της εποχής, και παρατηρήστε πόσο επικίνδυνα ήταν τα αυτοκίνητα τότε.

Ακόμα και σε ταχύτητες που σήμερα φαντάζουν παιδαριώδεις, τα αυτοκίνητα εκείνης της εποχής έχαναν τον έλεγχο με το παραμικρό και αμέσως μετά τούμπαραν σε τρομερή συχνότητα. Αν εξαιρέσουμε τις Porsche που από τότε έδειχναν σημάδια μιας ανώτερης κλάσης (έστω και αν ακόμα και αυτές ήταν στο πρώτο και δύσκολο στάδιο της εξελικτικής τους πορείας), όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα ήταν πραγματικές νεκροφόρες από τις οποίες μόνο από τύχη μπορούσες να βγεις ζωντανός.

Και όταν λέμε να "βγεις" εννοούμε να πεταχτείς έξω από το παρμπρίζ ή την ανοιχτή πόρτα, καθώς όπως βλέπουμε κανείς δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Άκρως εντυπωσιακό το video για όσους θεωρούν ότι το ESP και το ABS ήταν πάντα εκεί. Και ένα καλό μάθημα για όσους εξακολουθούν να αντιστέκονται στο καινούργιο. Και ευτυχώς, δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά.