Σπάνια Bugatti έρχεται στο φως μετά από 50 χρόνια


Μία Bugatti Type 57S η οποία παρέμενε στην αφάνεια για περισσότερο από πενήντα χρόνια πρόκειται να δημοπρατηθεί αύριο, 19 Ιανουαρίου, με τιμή εκκίνησης τα τουλάχιστον 5.600.000 ευρώ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 18/1/2021

Ένα από τα πιο σπάνια και επιθυμητά προπολεμικά μοντέλα μεταξύ των συλλεκτών αυτοκινήτου είναι η Bugatti Type 57S. Η συγκεκριμένη που βλέπουμε στις φωτογραφίες βασίζεται στο πλαίσιο υπ’ αριθμόν 57503 το οποίο έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Το 1936, η Bugatti δημιούργησε τρεις Type 57G «Tank» που ήταν πιο ελαφριές, με σκοπό να κερδίσει στους αγώνες αντοχής που έγιναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς στη Γαλλία. Το κατάφερε, σημειώνοντας και ρεκόρ ταχύτητας και τις δύο φορές, ενώ το 1937 κέρδισε και τις «24 Ώρες του Le Mans».

Στη συνέχεια, τα τρία αγωνιστικά αυτοκίνητα (Type 57G «Tank») χάθηκαν ή καταστράφηκαν. Όμως, όπως αποδείχτηκε, το πλαίσιο ενός από αυτά επιβίωσε τελικώς και αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της συγκεκριμένης Type 57S, η οποία κατασκευάστηκε το 1937. Ο πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο κ. Robert Ropner, γόνος της εφοπλιστικής οικογένειας στην οποία άνηκε η «Ropner Shipping Line». Ο κ. Ropner ζήτησε να έχει το αυτοκίνητό του συγκεκριμένο εξοπλισμό και το όχημα μεταφέρθηκε στην «Corsica of London» όπου και ολοκληρώθηκε. Ο δεύτερος ιδιοκτήτης τής εν λόγω Bugatti Type 57S ήταν ο κ. Rodney Clarke, ο ιδρυτής της βρετανικής αγωνιστικής ομάδας «Connaught Grand Prix» και στη συνέχεια ακολούθησε ο κ. Bill Turnbull, ο οποίος την απέκτησε το 1969.

Ο κ. Turnbull την τοποθέτησε στο γκαράζ του και προσπαθούσε να την συντηρήσει στην αρχική, αυθεντική μορφή της, χωρίς να την κυκλοφορεί. Πέρυσι απεβίωσε και το αυτοκίνητο πέρασε στον οίκο δημοπρασιών «Bonhams», ο οποίος θα την πουλήσει. Η συγκεκριμένη Type 57S ήταν κρυμμένη για περισσότερο από μισό αιώνα και σύμφωνα με εκπρόσωπο του οίκου, η συντήρησή της είχε σχεδόν ολοκληρωθεί από τον τελευταίο ιδιοκτήτη της, πριν αυτός εγκαταλείψει τα εγκόσμια.

Είναι τετραθέσια, ο κινητήρας της έχει χωρητικότητα 3,3 λίτρων και διατηρεί την αυθεντική δερμάτινη επένδυση στο εσωτερικό της. Το αυτοκίνητο έχει αποκτήσει το χαϊδευτικό όνομα «Dulcie» λόγω των βρετανικών πινακίδων κυκλοφορίας που διαθέτει (DUL 351). Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, το ποσό που αναμένεται να δαπανηθεί για την απόκτησή της θα κυμανθεί μεταξύ 5.000.000-7.000.000 λιρών στερλινών (περίπου 5.600.000-7.860.000 ευρώ).

Διαβάστε, επίσης: Bugatti Bolide: Η βολίδα των 1.825 ίππων σπάει το φράγμα των 500 km/h.