Σπάνιο θέαμα: Ένας διάφανος V6 κινητήρας 3,0 L παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας του (video)


Εντυπωσιακό video από την Nissan, η οποία μάς δίνει τη δυνατότητα να δούμε πώς λειτουργεί ο twin-turbo κινητήρας του Z.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 27/5/2023

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αμέτρητα video που δείχνουν κινητήρες… όλων των ειδών να «ουρλιάζουν» στο δυναμόμετρο ή να «βρυχώνται» σε πίστες, προσφέροντας ανεπανάληπτους ήχους που μοιάζουν με μουσική.

Ωστόσο η δυνατότητα που μας προσφέρει η Nissan με το video που δημοσίευσε στο κανάλι της στο YouTube και σας παραθέτουμε στο τέλος του κειμένου, είναι από τις σπάνιες. Η ιαπωνική εταιρεία μάς δίνει την ευκαιρία να δούμε το εσωτερικό ενός V6 κινητήρα την ώρα της λειτουργίας του.

Πρόκειται για τον V6 twin-turbo κινητήρα 3,0 L του νέου Nissan Z, με την κωδική ονομασία VR30DDTT, ο οποίος αποδίδει 406 PS και 475 Nm και παρουσιάζεται σε… διάφανη έκδοση!

Οι μηχανικοί της εταιρείας φρεζάρισαν διάφορα τμήματά του και τα αντικατέστησαν με διάφανη ρητίνη. Επιπλέον, προχώρησαν σε επιχρωμίωση εξαρτημάτων αλλά και συγκεκριμένο βάψιμο, προκειμένου να είναι πιο ορατά στο γυμνό μάτι.

Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να δούμε στοιχεία του κινητήρα, όπως οι βαλβίδες, τα έμβολα, ο εκκεντροφόρος και ο στροφαλοφόρος άξονας, να «συνεργάζονται» αρμονικά, αναδεικνύοντας τον εξαιρετικό τρόπο λειτουργίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Infiniti Q50 ήταν το πρώτο μοντέλο που χρησιμοποίησε τον VR30DDTT, ενώ για πρώτη φορά τοποθετήθηκε και στο Nissan Z.