SSC Tuatara: Ένα "κτήνος" 2.200 ίππων!


Τόσο το Tuatara Striker όσο και το Tuatara Aggressor, ξεχωρίζουν για το ολοκληρωμένο πακέτο αεροδυναμικών βοηθημάτων, που μπορεί να παράξει κάθετη δύναμη 500 κιλών σε ταχύτητα 260 χλμ./ώρα.

  • 28/5/2021

Όταν κάποιος αναφέρει το όνομα της SSC, το μυαλό πάει συγκεκριμένα κάπου. Στην ταχύτητα, στο πολύ γκάζι και στην υψηλή ιπποδύναμη του hypercar, που ακούει στο όνομα Tuatara. Και πως μια τέτοια εταιρεία και το συγκεκριμένο μοντέλο έρχονται ξανά στο προσκήνιο, μετά το ρεκόρ που κατέχουν για το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής; Μα ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Για την πληθώρα δύναμης μέσα από δύο νέες εκδόσεις.

Το Tuatara Striker είναι η πρώτη από τις δύο εκδόσεις του μοντέλου, η οποία ξεχωρίζει για τις αεροδυναμικές αναβαθμίσεις της. Συγκεκριμένα έχει αυξήσει την κάθετη δύναμη που ασκείται στο αυτοκίνητο, ώστε να είναι πιο σταθερό στις υψηλές ταχύτητες, παράγοντας σχεδόν 500 κιλά σε ταχύτητα 260 χλμ./ώρα περίπου.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην τεράστια ρυθμιζόμενη αεροτομή του πίσω μέρους που εκτός από το οριζόντιο μέρος, ενεργό ρόλο παίζουν και τα κάθετα μέρη της, αλλά και από το διαχύτη. Όμως και στο εμπρός μέρος, το spoiler, καθώς και τα μαρσπιέ στο πλάι είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσθέτουν έξτρα σταθερότητα στο αμάξωμα. Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, συναντάμε ακόμη πιο πολύ ανθρακόνημα και alcantara.

Το Tuatara Aggressor είναι βελτιωμένο και στα μηχανικά μέρη, αφού ο κινητήρας αποδίδει 2.200 ίππους, ενώ το Striker παρέμενε στους 1.750. Διαθέτει και αυτό, όλο το πακέτο αεροδυναμικών βοηθημάτων του Striker, αλλά δεν είναι για κυκλοφορία στο δρόμο, παρά μόνο για την πίστα. Επιπλέον προσόν του είναι ότι μπορεί να αναβαθμιστεί περαιτέρω και να προσαρμοστεί, ανάλογα με τα γούστα του πελάτη.

Όσο αφορά την παραγωγή των μοντέλων, όπως καταλαβαίνετε θα είναι περιορισμένη. Η SSC σκοπεύει να κατασκευάσει 100 μονάδες Tuatara, 100 Tuatara Striker και μόλις 10 Tuatara Aggressors. Οι τιμές δεν έχουν ανακοινωθεί.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.