Στεφανής: «Με... οδηγό τον Kankkunen, όλα μπορούν να γίνουν» (video-photos)


Ο πολύπειρος συνοδηγός αγώνων Ράλι έδωσε πολύτιμες συμβουλές στους φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων, στο πλαίσιο της Ημερίδας «Κινητικότητα-Καινοτομία-Ανάπτυξη για ένα Βιώσιμο Μέλλον» που διοργάνωσε το «CAR AND DRIVER».

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 19/10/2022

Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του στα ράλι το 1970, με 29 συμμετοχές σε Ράλι Ακρόπολις και συνολικά με τεράστια εμπειρία ως συνοδηγός αγώνων, ο Κώστας Στεφανής γνωρίζει, αναμφίβολα, ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας μιας ομάδας.

Έτσι, η παρουσία του στην Ημερίδα «Κινητικότητα-Καινοτομία-Ανάπτυξη για ένα Βιώσιμο Μέλλον», που διοργάνωσε την Κυριακή (16/10) το περιοδικό «CAR AND DRIVER», με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ήταν εξαιρετικά πολύτιμη για τους φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Formula Student.

«Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία μιας ομάδας είναι η κατανομή των ρόλων ανάλογα τις γνώσεις και το μεράκι του καθενός. Ο Έλληνας μηχανικός είναι τρομερά ευρηματικός. Έχουν σωθεί πολλοί αγώνες από τις πατέντες των μηχανικών», τόνισε χαρακτηριστικά ο πολύπειρος συνοδηγός αγώνων και δημοσιογράφος.

Ωστόσο, έδωσε και το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί αυτή την εποχή: «Πλέον, έχει φύγει η εξυπνάδα του μάστορα, όλα είναι θέμα επικοινωνίας. Επικοινωνείς ηλεκτρονικά με το εργοστάσιο, σού έρχεται μία αναβάθμιση και μετά έχεις άλλο αυτοκίνητο».

Ο Κώστας Στεφανής έφερε το παράδειγμα του σπουδαίου, παλαίμαχου οδηγού αγώνων, Juha Kankkunen, για να αναδείξει στους φοιτητές τη σημασία που έχει να πιστέψουν στις δυνατότητές τους: «Βάλτε στόχους, πιστέψτε το, συγκεντρωθείτε στο στόχο, αφιερωθείτε σε αυτόν.

Θα σας πω για παράδειγμα την ιστορία του Juha Kankkunen, που κατέκτησε 4 παγκόσμια πρωταθλήματα. Γεννήθηκε σε ένα χωριό της Φινλανδίας, τη Laukaa, που δεν τo έχει καν ο χάρτης. Ο πατέρας του ήταν υλοτόμος, επάγγελμα που έκαναν για πολλές γενιές στην οικογένειά του. Αυτός δεν ήθελε να το ακολουθήσει, έφυγε από την οικογένεια και ζούσε σε πατάρι ενός πρατηρίου βενζίνης».

Η συμβουλή, λοιπόν, του Κώστα Στεφανή προς τους φοιτητές-μέλη των αγωνιστικών ομάδων δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική: «Η συμβουλή μου, όπως είπα και πριν, είναι να βάζετε στόχους. Και ο πιο απίθανος στόχος μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Κάντε τους στόχους σας, πάθος».

Παρακολουθείστε αναλυτικά τις τοποθετήσεις του από το σημείο 6:25:38 του video.