Στέλνοντας ένα αμάξι στο διάστημα, με δυναμίτη… (βίντεο)


Πως το έκανε το SpaceX του Elon Musk τις προάλλες, σε συνεργασία με τη NASA; Ε, κάτι αντίστοιχο επιχείρησαν και κάποιοι Φινλανδοί youtubers, χρησιμοποιώντας ως προωθητικό 70 κιλά δυναμίτη!

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 9/6/2020

Η ανακάλυψη των ανθρώπινων ορίων και, πόσο μάλλον, η εξερεύνηση του διαστήματος, πάντα ασκούσαν μία ιδιαίτερη έλξη στο ανθρώπινο είδος. Γιατί όμως τη χαρά των διαστημικών ταξιδιών να την έχουν μόνο Ρώσοι, Αμερικάνοι και Κινέζοι; Δεν υπάρχουν άλλοι λαοί, εξίσου προηγμένοι τεχνολογικά, έτοιμοι να περάσουν έξω από τα στενά όρια της ατμόσφαιρας; Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέφτηκε μία παρέα youtubers από τη Φινλανδία, όπου και πήρε μία μεγάλη απόφαση. Να εκτοξεύσει ένα ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο στο διάστημα. Με εκρηκτικά...

Το όλο σχέδιο μοιάζει αρκετά δουλεμένο, οπότε τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Κατ’ αρχήν, επέλεξαν προσεκτικά το διαστημικό όχημα. Ένα παλαιό Hyundai Getz, καθώς είναι γνωστή η αξιοπιστία του συγκεκριμένου μοντέλου και στην αεροδιαστημική τεχνολογία δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη. Αφού το έβαψαν κατάλληλα και του πρόσθεσαν τα απαραίτητα φτερά που θα το βοηθήσουν για το μεγάλο ταξίδι, το εναπόθεσαν επάνω στην πλατφόρμα εκτόξευσης.

Βαθιά μέσα σε ένα δάσος και μακριά από αδιάκριτα μάτια που θα μπορούσαν να υποκλέψουν την όποια τεχνογνωσία, έσκαψαν μία σχετικά ρηχή τρύπα και έβαλαν μέσα της 70 κιλά δυναμίτη. Κατόπιν, την κάλυψαν με παλέτες και τοποθέτησαν από πάνω το διαστημόπλοιό τους. Τα πάντα ήταν έτοιμα για την εκτόξευση, μέσα σε λίγες ώρες (σε αντίθεση με κάτι γατάκια τύπου NASA, που απαιτούν δουλειά χρόνων…). Όπως έκαναν και άλλες χώρες στις πρώτες τους εκτοξεύσεις, οι Φινλανδοί  youtubers αποφάσισαν να μην είναι αυτοί που θα ταξιδέψουν πρώτοι στο διάστημα (αναρωτιόμαστε γιατί) αλλά να χρησιμοποιήσουν αυτό το πρώτο διαστημόπλοιο πειραματικά, για την παράδοση πίτσας.

Ε, αφού τα έκαναν όλα σωστά, 3, 2, 1, ήρθε η ώρα της εκτόξευσης. Και κάπου εδώ τελειώνουμε και τη διήγηση. Spoiler δεν έχει. Τα υπόλοιπα να τα δείτε στο video που ακολουθεί.