Στη Γενεύη η πρεμιέρα του ηλεκτροκίνητου Seat El-Born


Την πρωτότυπη εκδοχή του πρώτου αμιγώς ηλεκτροκίνητου Seat θα φιλοξενήσει η προσεχής έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης, αποκαλύπτοντας το πλάνο... εξηλεκτρισμού της ισπανικής φίρμας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/3/2019

Πιο κοντά απ’ ότι θα περίμενε κανείς βρίσκεται η παραγωγή του πρώτου αμιγώς ηλεκτροκίνητου μοντέλου της Seat, η πρωτότυπη εκδοχή του οποίου θα αποκαλυφθεί στην προσεχή έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης.

Ο λόγος για το Seat el-Born, ένα μικρομεσαίων διαστάσεων hatchback το οποίο δανείζεται το πλαίσιο (βλέπε MEB) και αρκετές από τις τεχνολογίες του VW ID, προσφέροντας τη δική του εκδοχή στον όρο “προσιτό ηλεκτροκίνητο όχημα”.

Το el-Born εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 204 ίππων καθώς και με μπαταρίες ιόντων-λιθίου χωρητικότητας 62 kWh.

Οι τελευταίες εξασφαλίζουν αυτονομία 420 χιλιομέτρων, ενώ ένας τυπικός κύκλος φόρτισης (0-80%) μπορεί να ολοκληρωθεί με τη συμβολή ενός ταχυφορτιστή 100 kW σε μόλις 47 λεπτά.

Μένοντας στους αριθμούς, αξίζει να σημειωθεί ότι το Seat el-Born επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 7,5 δευτερόλεπτα.

Πέρα από το προηγμένο και ιδιαίτερα αποδοτικό σύστημα θέρμανσης, το οποίο μάλιστα επεκτείνει την αυτονομία του αυτοκινήτου κατά 60 χιλιόμετρα, ξεχωρίζει η οθόνης αφής των 10 ιντσών του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας καθώς και οι λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης επίπεδου 2.