Στη Νορβηγία πωλούνται περισσότερα ηλεκτρικά παρά συμβατικά αυτοκίνητα


Εδώ και χρόνια είναι γνωστό πως η νορβηγική αγορά είναι ποσοστιαία η Βαλχάλα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: AUDI
  • 7/1/2021

Ωστόσο, το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά όπου οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασαν εκείνες των συμβατικών και υβριδικών μαζί. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο ακόμη και για άλλες χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία που τα ποσοστά των ηλεκτρικών κινούνται ακόμη σε μονοψήφια νούμερα.

Και όμως, στη Νορβηγία το 54% των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν πέρυσι ήταν μηδενικών ρύπων, κάτι που έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο όταν το 2019 το ποσοστό αυτό ήταν στο 42%. Αλλά ακούγεται πραγματικά εντυπωσιακό όταν πριν από μια δεκαετία ήταν στο 1%.

Το 2019 το δημοφιλέστερο ηλεκτρικό στη χώρα των Βίκινγκς ήταν το Tesla Model S. Για το 2020 όμως αυτό με τις περισσότερες πωλήσεις ήταν το Audi e-Tron. Τι είναι αυτό όμως που δίνει κίνητρο στους Νορβηγούς να αγοράζουν ηλεκτρικά; Πρακτικά, ο μηδενικός φόρος και πολλά άλλα οικονομικά κίνητρα. Δίχως φυσικά να ξεχνάμε την διαφορά σε βιοτικό επίπεδο και σε σχέση με το Νότο.

Αξιοσημείωτο είναι πως τον Δεκέμβριο το 67% των πωλήσεων ήταν ηλεκτρικά υποδηλώνοντας την τάση που υπάρχει σε αυτή την χώρα. Σχετικά με τα ντίζελ που το 2011 είχαν ποσοστό 76%, τώρα έχουν πέσει στο 8,6%. Και κάπως έτσι η Νορβηγία σκοπεύει έως το 2025 να γίνει η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει την πώληση αυτοκινήτων μόνο με κινητήρες καύσης.