Στην Ελλάδα το υβριδικό Honda Jazz. Από 21.700 ευρώ


Το Honda Jazz επιστρέφει στην κατηγορία των υβριδικών οχημάτων πόλης, συνδυάζοντας τη λειτουργία ενός κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρου με δύο ηλεκτρικά μοτέρ και αποδίδοντας 109 ίππους.

  • 6/7/2020

H Honda επαναδραστηριοποιείται στην ευρύτερη κατηγορία των υβριδικών οχημάτων, λανσάροντας στην ελληνική αγορά την υβριδική έκδοση του νέου Jazz. Φέροντας το νέο λογότυπο e:HEV της Honda, το νέο Jazz σχεδιάστηκε για να προσφέρει επιδόσεις αλλά και υψηλή αποδοτικότητα, σε συνδυασμό με κορυφαία επίπεδα άνεσης και πρακτικότητας.

Το σύστημα e:HEV έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το Jazz ώστε να προσφέρει μία  απολαυστική οδηγική εμπειρία. Αποτελείται από δύο συμπαγείς, ηλεκτροκινητήρες, συνδεδεμένους σε ένα βενζινοκινητήρα 1.5 λίτρου DOHC i-VTEC, μία μπαταρία ιόντων λιθίου και ένα πρωτοποριακό κιβώτιο μιας σχέσης μετάδοσης μέσω ευφυούς μονάδας ελέγχου ισχύος. Όλα αυτά συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους ώστε να πετυχαίνουν ομαλή και άμεση απόκριση.

Η συνδυαστική ισχύς των 109 PS/80kW επιταχύνει το αυτοκίνητο από στάση στα 100km/h σε 9,4 δεύτερα και μέχρι την τελική ταχύτητα των 175 km/h. Οδηγός και επιβάτες βιώνουν μια ξεχωριστή εμπειρία, είτε κινούνται στους δρόμους της πόλης, είτε ταξιδεύουν στον αυτοκινητόδρομο.

Το υβριδικό σύστημα παράγει εκλύει από 102 g/km CO2/ χλμ. (WLTP) με κατανάλωση καυσίμου 4,5l/100km (WLTP) στο στάνταρ μοντέλο και 110 g/km (WLTP) και 4.8l/100km (WLTP) στο Crosstar.

Για να επιτυγχάνεται μία τόσο συναρπαστική οδηγική εμπειρία σε συνδυασμό με εξαιρετική απόδοση, το προηγμένο υβριδικό σύστημα e:HEV περιλαμβάνει τρία προγράμματα οδήγησης:

  • EV Drive: η μπαταρία ιόντων λιθίου τροφοδοτεί απευθείας με ενέργεια τον ηλεκτροκινητήρα
  • Hybrid Drive: ο κινητήρας παρέχει ισχύ στον ηλεκτροκινητήρα γεννήτρια που, με τη σειρά του, την τροφοδοτεί στον ηλεκτροκινητήρα
  • Engine Drive: ο βενζινοκινητήρας συνδέεται απευθείας με τους τροχούς μέσω ενός συμπλέκτη

Στα περισσότερα σενάρια οδήγησης στην πόλη, η βέλτιστη απόδοση επιτυγχάνεται με τη χρήση των EV Drive και Hybrid Drive. Στις υψηλές ταχύτητες του αυτοκινητόδρομου, χρησιμοποιείται το Engine Drive, με μία on-demand υποστήριξη ελκτικής ισχύος από τον ηλεκτροκινητήρα για γρήγορη επιτάχυνση.

Στο Hybrid Drive, η περίσσεια ισχύος από το βενζινοκινητήρα μπορεί να μεταφέρεται για επαναφόρτιση της μπαταρίας μέσω του μοτέρ γεννήτριας. Το EV Drive ενεργοποιείται επίσης κατά την επιβράδυνση, ανακτώντας ενέργεια μέσω της αναγεννητικής πέδησης για επαναφόρτιση της μπαταρίας.

Οι αλλαγές μεταξύ των drive modes δεν γίνονται αντιληπτές από τους επιβάτες. Οι μηχανικοί του Jazz ασχολήθηκαν διεξοδικά προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την υστέρηση στις αλλαγές. Οι υψηλόστροφοι ηλεκτροκινητήρας εξελίχθηκαν εσωτερικά από τη Honda. Οι στόχοι που τέθηκαν ήταν το χαμηλό βάρος, οι συμπαγείς διαστάσεις, η αποδοτική λειτουργία και η μέγιστη δυνατή ενεργειακή πυκνότητα (ειδική ισχύς). Στις 13.300 σ.α.λ., ο  ηλεκτροκινητήρας παράγειέως 253 Nm ροπής προς όφελος της επιτάχυνσης στις χαμηλές ταχύτητες.

Αντί συμβατικού κιβωτίου, χρησιμοποιείται ένα κιβώτιο μιας σχέσης που προσφέρει άμεση διασύνδεση κινούμενων μερών, με αποτέλεσμα πιο ομαλή μεταφορά ροπής και γραμμική αίσθηση κατά την επιτάχυνση. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα της Honda είναι αφενός πιο συμπαγές από ένα eCVT με πλανητικό μηχανισμό γραναζιών, το οποίο χρησιμοποιείται σε άλλα υβριδικά οχήματα, αφετέρου πιο αθόρυβο.

Εκτός από την ομαλή επιτάχυνση που προσφέρει το e:HEV, η οδηγική άνεση στο νέο Jazz έχει αναβαθμιστεί χάρη στην ανάρτηση χαμηλών τριβών και τη βελτιωμένη ακαμψία του αμαξώματος.  

Έξυπνη χωροταξία για απαράμιλλη ευρυχωρία

Κατά την εξέλιξη του νέου Jazz, οι μηχανικοί της Honda συνεργάστηκαν με την ομάδα των σχεδιαστών με σκοπό να διατηρηθούν τα κορυφαία επίπεδα ευρυχωρίας, που ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα των προηγούμενων γενιών. Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών (με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση) ξεκινά από 298 λίτρα και φτάνει μέχρι τα 1.203 λίτρα (πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα, μέτρηση μέχρι την οροφή). Αυτό επιτεύχθηκε με την έξυπνη διάταξη των εξαρτημάτων του υβριδικού συστήματος στο πλαίσιο και στο χώρο του κινητήρα.

Ιδιαίτερη συμβολή είχε η σύμπτυξη του συστήματος εισαγωγής κινητήρα, του συστήματος μετάδοσης συμπεριλαμβανομένης της γεννήτριας και του ηλεκτροκινητήρα, και της μονάδας ελέγχου ισχύος (PCU) για την εξοικονόμηση πρόσθετου χώρου, με αποτέλεσμα η βοηθητική μπαταρία 12V να χωρέσει στο διαμέρισμα του κινητήρα. Αυτή η έξυπνη διάταξη υλοποιήθηκε με τη χρήση υπερσύγχρονων ημιαγωγών για την μονάδα ελέγχου ισχύος.

Κάτι το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεγιστοποίηση του χώρου της καμπίνας ήταν η τοποθέτηση του ρεζερβουάρ καυσίμου στο κέντρο του πλαισίου κάτω από τα εμπρός καθίσματα - μοναδικό στην κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό, το Jazz να διατηρεί τα εξαιρετικά ευέλικτα πίσω καθίσματα Magic Seats που παρέχουν δυνατότητα αναδίπλωσης και αναστροφής, ανάλογα με τα μεταφερόμενα φορτία.

Στη χώρα μας, το υβριδικό Honda Jazz ξεκινά από τα 21.700 ευρώ, ενώ για την έκδοση Crosstar αφετηρία αποτελούν τα 29.900 ευρώ.