Στην παραγωγή η νέα Skoda Fabia


Την έναρξη της παραγωγής της νέας τέταρτης γενιάς της Fabia ανακοίνωσε επίσημα η Skoda στο εργοστάσιο της στην Τσεχία.

  • 12/7/2021

Η πρώτη τέταρτης γενιάς Skoda Fabia βγήκε σήμερα από τη γραμμή παραγωγής στο κύριο εργοστάσιο της Skoda Auto στη Mladá Boleslav της Τσεχίας. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής τροποποιήθηκαν εκτενώς, έτσι ώστε αυτή η τελευταία έκδοση του δημοφιλούς τσέχικου μικρού να μπορεί να κατασκευαστεί εκεί. Μάλιστα οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν ανέρχονται σε 110 εκατομμύρια ευρώ.

Για πρώτη φορά, η νέα Fabiaβασίζεται στην πλατφόρμα MQB-A0 του Volkswagen Group, επιτρέποντάς της να είναι όχι μόνο το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο στην κατηγορία του, αλλά και να προσφέρει βελτιωμένα χαρακτηριστικά άνεσης και πληθώρα νέων συστημάτων ασφάλειας και βοήθειας.

Από το ντεμπούτο του το 1999, η Skoda έχει παραδώσει περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια μονάδες του μικρού αυτοκινήτου της σε πελάτες, καθιστώντας το, το δεύτερο best-seller μοντέλο της μάρκας μετά το Octavia.

H Skoda Fabia θα κατασκευάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής με τα μοντέλα Scala και Kamiq. Κατά την έναρξη της παραγωγής, η τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία έκανε προσαρμογές στη γραμμή συναρμολόγησης, καθώς και στα συστήματα συγκόλλησης. Πολλά περίπλοκα και φυσικά απαιτητικά βήματα παραγωγής πραγματοποιούνται τώρα από ρομπότ, γεγονός που επέτρεψε ένα υψηλό επίπεδο αυτοματισμού στις διαδικασίες κατασκευής.

Η πρώτη γενιά Fabia, που κυκλοφόρησε το 1999, ήταν ένα από τα μικρά σε πωλήσεις μικρά αυτοκίνητα, με περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια μονάδες να παραδόθηκαν σε πελάτες. Το μοντέλο δεύτερης γενιάς που ακολούθησε το 2007 ξεπέρασε επίσης το 1,7 εκατομμύρια μονάδες, ενώ συμπεριλαμβανομένης της τρίτης γενιάς, που έκανε ντεμπούτο το 2014, περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια Fabia έχουν παραδοθεί σε πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Για πρώτη φορά, το μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα MQB-A0 της Volkswagen, η οποία επέτρεψε στο αυτοκίνητο να προσφέρει σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας και άνεσης. Με μήκος 4,108 χιλιοστών, το μοντέλο νέας γενιάς υπερβαίνει το όριο των τεσσάρων μέτρων για πρώτη φορά και με πλάτος 1.780 χιλιοστών, προσφέρει ακόμη περισσότερο χώρο από τον προκάτοχό του. Ο χώρος αποσκευών, ο οποίος στον προκάτοχό της, ήταν ήδη ο μεγαλύτερος στην κατηγορία, αυξήθηκε κατά 50 λίτρα φτάνοντας τα 380 λίτρα.

Το νέο Fabia διατίθεται με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων ή αυτόματο 7 ταχυτήτων DSG. Υπάρχει μια επιλογή από πέντε βενζινοκινητήρες από την τρέχουσα γενιά EVO του Volkswagen Group, οι οποίοι συνδυάζουν χαμηλές εκπομπές ρύπων με αυξημένη απόδοση και μεγαλύτερη δυναμική. Το Fabia διαθέτει συντελεστή οπισθέλκουσας (cd) 0,28, δημιουργώντας ένα ρεκόρ στην κατηγορία μικρών αυτοκινήτων. Σε συνδυασμό με το προαιρετικό ρεζερβουάρ καυσίμου 50 λίτρων, αυτό επιτρέπει μέγιστη αυτονομία άνω των 900 χιλιομέτρων στον κύκλο WLTP.