Στην παραγωγή το 2025 το αμιγώς ηλεκτρικό Alpine GT X-Over


Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, η Alpine θα αποκτήσει ένα νέο μοντέλο, το GT X-Over (όπως ονομάζεται τώρα), το οποίο θα είναι ηλεκτρικό και θα κατασκευάζεται στο παραδοσιακό εργοστάσιο της εταιρείας στη Διέππη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 30/1/2022

Το Alpine GT X-Over (ένα εύσχημο λογοπαίγνιο της λέξης crossover), θα βασίζεται στην νέα πλατφόρμα «CMF-EV» που έχει δημιουργήσει ο Όμιλος Renault Alliance (Renault-Nissan-Mitsubishi) για τα καινούργια αμιγώς ηλεκτρικά οχήματά του.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο Όμιλος –το οποίο προβλέπει την επένδυση 23 δισ. ευρώ εντός της επόμενης πενταετίας– σε ό,τι αφορά στην Alpine θα αποκτήσει τρία αμιγώς ηλεκτρικά καινούργια μοντέλα ως το 2026. Η αρχή θα γίνει έναν χρόνο νωρίτερα (2025) με το GT X-Over και θα ολοκληρωθεί με ένα όχημα «της compact κατηγορίας» (sic) και με την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση της A110.

Το GT X-Over θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Alpine το οποίο βρίσκεται στη Διέππη. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσει τη λειτουργία του. Όπως δήλωσε ο κ. Jean-Dominique Senard, Πρόεδρος της Renault, «υπήρχε αβεβαιότητα για το μέλλον τού συγκεκριμένου εργοστασίου μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Όμως, τώρα, χάρη στις προσπάθειες των ομάδων που συνιστούν τη Renault, θα είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε πραγματικά το μέλλον του».

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2020 η Alpine είχε παρουσιάσει το A110 Sports X (φωτογραφίες), ένα πρωτότυπο το οποίο έμοιαζε ως η crossover εκδοχή τής A110, προετοιμάζοντας το έδαφος (και εμάς) για την ύπαρξη ενός τέτοιου μοντέλου στην γκάμα της. Στο επιχειρηματικό σχέδιο του Ομίλου προβλέπεται ότι η γαλλική εταιρεία θα μετατραπεί σε έναν κατασκευαστή αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων από το 2025 και έπειτα.

Ως τότε, προέχει να γίνει κερδοφόρα η εταιρεία, τόσο λόγω των πωλήσεών της όσο και από την ενασχόλησή της με το motorsport και την επένδυσή της σε αυτό. Θυμίζουμε ότι η Alpine εμπλέκεται ήδη στη Formula 1 από πέρυσι, με την ομάδα τής Alpine Formula 1, ενώ σε αυτήν ανήκει πλέον το τμήμα τής RenaultSport, δηλαδή οι άνθρωποι που δημιούργησαν τα Renault Clio RS και Mégane R.S.