Στο σφύρι η πρώτη και σπανιότερη Lancia 037


Ένα από τα πιο διάσημα αγωνιστικά αυτοκίνητα όλων των εποχών, η Lancia 037 δημοπρατείται τους επόμενους μήνες και η τιμή του αναμένεται να εκτοξευθεί.

  • 6/4/2021

Μέσα στη λίστα του RM Sotheby’s, που πραγματοποιεί πλειστηριασμούς βρίσκεται το πρώτο πρωτότυπο της πασίγνωστης Lancia 037 που παρήχθη και ανήκε στον Abarth.

Το αυτοκίνητο έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του τόσο στους δημόσιους δρόμους της εποχής όσο και στους αγώνες με τους Markku Alen, Adartico Vudafieri και Giorgio Pianta να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι του.

Εν έτει 1982 με τα θρυλικά αυτοκόλλητα της Martini υπήρξε και το αναγνωριστικό αυτοκίνητο του Rally Acropolis, ενώ μετά από αυτό κατέληξε στα χέρια του Sergio Limone, όπου με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια επέστρεψε στην αρχική εργοστασιακή του κατάσταση.

Όταν παρατηρεί κανείς αυτοκίνητα σαν την Lancia 037, τα συναισθήματα που τον πιάνουν μεταξύ άλλων είναι νοσταλγία, διότι οι εποχές εκείνες δεν γυρίζουν πίσω.

Στο αισθητικό κομμάτι, τα φτερά στους θόλους, οι εισαγωγές αέρα στους προφυλακτήρες και φυσικά τα στρογγυλά φανάρια με τους προβολείς δεν συναντώνται πια.

Η συγκεκριμένη Lancia 037 είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια με το μοντέλο παραγωγής. Διαφορές παρατηρούνται στους αεραγωγούς, στις πόρτες, στους καθρέφτες και στο ταμπλό με τα όργανα, τους διακόπτες και τα κουμπιά να σου υπενθυμίζουν πως εν τέλει πρόκειται για πρωτότυπο. Όμως στη τελική, καταλήγουν να σου θυμίζουν περισσότερο το αγωνιστικό αυτοκίνητο, σε σχέση με την έκδοση για το δρόμο.

Ένα σημαντικό στοιχείο που παραμένει στην original μορφή του είναι ο 2λιτρος 4κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας που βρίσκεται τοποθετημένος στο κέντρο.

Όπως καταλαβαίνετε, αναφερόμαστε σε ένα σπάνιο πρωτότυπο ενός σπάνιου και ιστορικότατου αυτοκινήτου. Η δημοπρασία θα διενεργηθεί στις 15 Ιουνίου και θεωρείται δεδομένο, πως η τιμή αυτής της 037 θα… εκτιναχθεί.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.