Στο στόχαστρο ελεγκτικών αρχών η Tesla


H ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ NHTSA ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΝ TESLA ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ MCU ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ MODEL S.

  • 26/6/2020

Αρκετοί κάτοχοι αυτοκινήτων Model S έχουν παραπονεθεί ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μεγάλη οθόνη του infotainment των οχημάτων τους. Σε πολλά οχήματα αργεί να φορτώσει, καθυστερεί χαρακτηριστικά στις εντολές του χρήστη, παγώνει, ακόμα και καταρρέει, σε επίπεδα καταστροφής. Κάτι που μπορεί να είναι αδιάφορο σε άλλες συσκευές, όπως κινητά, είναι ανεπίτρεπτο στο χώρο των αυτοκινήτων, καθώς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ασφαλείας.

Για το λόγο αυτό, η NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) των ΗΠΑ αποφάσισε να ανοίξει ένα φάκελο ώστε να ερευνήσει την υπόθεση. Το όλο πρόβλημα έχει ονομαστεί «eMMC failure», καθώς αρκετοί χρήστες θεωρούν ότι προέρχεται από την ενσωματωμένη multimedia κάρτα eMMC, η οποία επαναγράφεται σε σημείο αστοχίας.

Η ίδια η Tesla παρουσίασε μία νέα MCU το 2018 επιλύοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι ιδιοκτήτες, ωστόσο, παλαιότερων οχημάτων εξακολουθούν να το αντιμετωπίζουν και μάλιστα υποχρεώνονται να πληρώσουν οι ίδιοι την αντικατάσταση της μονάδας, καθώς βρίσκεται εκτός εγγύησης! Υπό φυσιολογικές συνθήκες, για τέτοια θέματα οι εταιρίες ανακοινώνουν ανακλήσεις και αναλαμβάνουν οι ίδιες το βάρος της ευθύνης.

Στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα αρκετοί καταναλωτές να στραφούν στη NHTSA. Συνολικά η υπηρεσία έλαβε 11 παράπονα καταναλωτών, ενώ υπολογίζεται ότι τα μοντέλα με το αντίστοιχο πρόβλημα είναι τουλάχιστον 63.000. Όσο για τη συγκεκριμένη μονάδα MCU, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τη δημοσιότητα. Δεν πάει καιρός που γράφαμε ότι στις αντικαταστάσεις των παλαιών μονάδων, που γίνονταν σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία της εταιρίας, πολλοί «καλοθελητές» έπαιρναν τις παλιές MCU και τις πουλούσαν, χωρίς να διαγράψουν τα δεδομένα και τις προσωπικές πληροφορίες (από κωδικούς, μέχρι…) των προηγούμενων χρηστών! Κάτι μας λέει ότι το επόμενο διάστημα οι δικηγόροι της Tesla θα έχουν δουλειά.