Στους 720 ίππους η νέα γενιά των ηλεκτροκίνητων BMW


Η πέμπτη κατά σειρά γενιά των ηλεκτροκίνητων συστημάτων κίνησης της BMW θα φθάνει έως και τους 720 ίππους, αποτελώντας την αφετηρία νέων προτάσεων υπερυψηλών επιδόσεων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/6/2019

Η ημέρα που τα ηλεκτροκίνητα τετράτροχα θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση δεν αργεί να έρθει. Αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί η BMW, η οποία όχι μόνο επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της αλλά δημιουργεί και τις τεχνολογικές προϋποθέσεις για την παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων υπερυψηλών επιδόσεων.

Η είδηση, λοιπόν, δεν είναι ότι οι Βαυαροί θα διαθέτουν σε μόλις 4 χρόνια από σήμερα 25 ηλεκτροκίνητα μοντέλα στον στόλο τους, αλλά ότι η πέμπτη γενιά του ηλεκτροκίνητου συστήματος κίνησης θα φθάνει σε ισχύ μέχρι και τους 720 ίππους.

Το σύστημα αυτό αποτελείται από τρεις ηλεκτροκινητήρες, οι δύο εκ των οποίων θα τοποθετούνται στον πίσω άξονα, συμβάλλοντας με την ανεξάρτητη λειτουργία τους στην ευστάθεια του οχήματος.

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το νέο σύστημα ηλεκτροκίνησης της BMW μοναδικό, είναι το γεγονός ότι για την κατασκευή των ηλεκτρικών μοτέρ δεν απαιτείται η χρήση σπάνιων γαιών.

Το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής στο οποίο θα τοποθετηθεί το νέο σύστημα ηλεκτροκίνησης των Βαυαρών θα είναι η BMW iX3, η οποία ωστόσο θα εφοδιάζεται με 1 αντί για 3 ηλεκτρικά μοτέρ.

Πάντως, το όχημα που επέλεξε η BMW για τις δοκιμές εξέλιξης του “Power BEV”, όπως η ίδια ονομάζει είναι μια ελαφρώς καμουφλαρισμένη Σειρά 5, η οποία επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερα από 3 δευτερόλεπτα.