Στους αιθέρες το νέο «όπλο» της Πολεμικής Αεροπορίας (photos-video)


Ένα ακόμα υπερσύγχρονο jet μπαίνει στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας αντικαθιστώντας τα «γερασμένα» T-2 Buckeye. 

  • ΦΩΤΟ: LEONARDO.COM
  • 23/1/2023

Η 20η Ιανουαρίου 2023 ήταν μια σημαντική ημέρα για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αφού όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ptisidiastima.com το πρώτο από 10 νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346, πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση. 

Η πτήση του υπερσύγχρονου jet ήταν σύντομη και έγινε πάνω από τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Leonardo, στο αεροδρόμιο Caselle, βόρεια του Τορίνο.

Τα δέκα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη έρχονται για να υποστηρίξουν τη συμφωνία της Πολεμικής Αεροπορίας με την Elbit System που στόχο έχει τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου εκπαίδευσης για τους Ίκαρους.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα αναβαθμίζεται όχι μόνο σε επίπεδο εγκαταστάσεων αλλά και ως προς τα εναέρια μέσα που διαθέτει, με τα T-6 να εκσυγχρονίζονται και τα νέα M-346 να παίρνουν τη σκυτάλη από τα «υπέργηρα» Τ-2. 

Το πρώτο ελληνικό M-346 πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση άβαφο («green») και έφερε τον προσωρινό αριθμό νηολογίου CSX.55277, που αποδίδεται στην Ιταλία σε αεροπλάνα στη διάρκεια των δοκιμών.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, η παρθενική πτήση δρομολογεί την παράδοση ενός ζεύγους εκπαιδευτικών jet τον Απρίλιο ή τον Μάιο, ενώ το δεύτερο αεροσκάφος της παραγγελίας θα κάνει την πρώτη του πτήση μέσα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου. 

Πηγή: ptisidiastima.com