Σχεδόν έτοιμο το ηλεκτρικό Fisker Ocean


Στόχος της νεοσύστατης Fisker είναι η επίσης αμερικανική Tesla και συγκεκριμένα το Model Y.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/11/2019

Εδώ και αρκετούς μήνες ο Henry Fisker, o ιδρυτής της ομώνυμης start-up εταιρίας, έχει ανακοινώσει την παραγωγή ενός ηλεκτρικού crossover με αυτονομία περίπου στα 300 km. Μάλιστα ο Fisker κατά καιρούς δημοσίευε διάφορα επιμέρους στοιχεία και teaser φωτογραφίες στα social media.

Πλέον έφτασε η ώρα της αποκάλυψης του ηλεκτρικού που θα ονομάζεται Ocean και όπως μπορούμε να δούμε πρόκειται για ένα crossover με συμπαγή και ελκυστική σχεδίαση. Υπάρχουν τέσσερις πόρτες δίχως πλαίσιο γύρω από τα παράθυρα και στην οροφή ηλιακά πάνελ για έξτρα ηλεκτρική ενέργεια (έως 1.610 km το χρόνο).

Το μήκος του αμαξώματος είναι στα 4.460 mm με την μπαταρία χωρητικότητας 80 kWh να προσφέρει αυτονομία στα περίπου 400 με 480 km. Αρκετά λιγότερα από το Tesla. Πάντως αυτή η εκδοχή είναι μία πρωτότυπη εκδοχή και στις 4 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί μία πιο εξελιγμένη που θα είναι πιο κοντά στο μοντέλο παραγωγής που λογικά θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2022.

Ο Fisker κάνει λόγο για ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή πώλησης η οποία θα είναι κάτω από τις 40.000 δολάρια. Ο Fisker λέει πως δεν θα υπάρχουν παραδοσιακοί dealer αφού θα προσφέρεται η δυνατότητα απευθείας πώλησης απευθείας ή από όποιον ενδιαφέρεται να μεσολαβήσει με τον τελικό αγοραστή. Βέβαια υπάρχει και το θέμα της τεχνικής υποστήριξης. Υπενθυμίζεται πως ο Fisker ποντάρει πολλά στην επαναστατική τεχνολογία μπαταριών τύπου solid state, την οποία υποστηρίζει ως επενδυτής η Caterpillar.

Ο Δανός σχεδιαστής είχε γίνει ευρέως γνωστός από την σύλληψη τόσο της εξωτικής BMW Z8 όσο και της πανέμορφης Aston Martin DB9, ενώ είχε συνεργασία και με την Tesla.  Το Fisker Karma είχα κατασκευαστεί σε 2.000 μονάδες με την Fisker Automotive να πτωχεύει επίσημα το 2014 και να επανέρχεται ως Fisker δύο χρόνια αργότερα με τα γραφεία στην Καλιφόρνια.