Συγχώνευση Renault-Fiat: Επιβεβαιώθηκε η πρόταση των Ιταλών


Το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τη Fiat Chrysler Automobiles εξετάζουν στον όμιλο της Renault μετά και τη επίσημη πρόταση που κατέθεσε η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 27/5/2019

Στην επιβεβαίωση ότι η Fiat Chrysler Automobiles έχει καταθέσει επίσημη πρόταση για ενδεχόμενη συγχώνευσή της με τη Renault προχώρησαν οι Γάλλοι.

Το διοικητικό συμβούλιο της γαλλικής φίρμας συνεδριάζει σήμερα ώστε να εξετάσει την πρόταση των Ιταλών, η οποίο προβλέπει ότι στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, Renault και FCA θα κατέχουν το ίδιο ποσοστό μετοχών (50%-50%).

Αν οι Γάλλοι ανταποκριθούν στην πρόταση της FCA, τότε ο νέος όμιλος αυτοκινητοβιομηχανιών θα διαθέτει περίπου 8,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως, ενώ από τις οικονομίες κλίμακας που πρόκειται να δημιουργηθούν θα εξοικονομούνται σε ετήσια βάση περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Ιταλοί ξεκαθάρισαν ότι δεν σκοπεύουν να κλείσουν κάποια από τις παραγωγικές μονάδες που διαθέτουν αυτήν τη στιγμή, ενώ από την πλευρά τους οι Γάλλοι βλέπουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με την FCA ως λύση σε ένα πιθανό διαζύγιο με τη Nissan.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο εταίρων μετά και το σκάνδαλο το οποίο οδήγησε στη φυλάκιση του C. Ghosn δεν είναι ιδιαίτερα... θερμές, με τους Ιάπωνες να επιθυμούν να αφήσουν οριστικά πίσω τους οτιδήποτε μπορεί να τους συνδέει με το αμαρτωλό παρελθόν του κραταιού -μέχρι πρότινος- μάνατζερ