Συνελήφθη ο επικεφαλής του ομίλου Renault-Nissan Carlos Ghosn


Κατηγορίες για κακοδιαχείριση και άλλες οικονομικές παραβάσεις αντιμετωπίζει στην Ιαπωνία ο Carlos Ghosn. Ραγδαίες αναμένονται να είναι οι εξελίξεις στον όμιλο Renault-Nissan.

 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/11/2018

Ο άνθρωπος που συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε η Nissan να βρεθεί και πάλι ανάμεσα στους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων, αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες που σχετίζονται με την κακοδιαχείριση χρημάτων και άλλες οικονομικής φύσεως παραβάσεις.

Ο λόγος για τον Carlos Ghosn, ο οποίος σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχει ήδη συλληφθεί από τις ιαπωνικές αρχές.

Οι εσωτερικές έρευνες που διεξήγαγε η Nissan του τελευταίους μήνες ανέδειξαν ότι ο Carlos Ghosn απέκρυπτε ένα μέρος των αμοιβών του. Mάλιστα οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του ομίλου Renault-Nissan αποκόμισε από τη διαδικασία αυτή σχεδόν 38 εκατομμύρια ευρώ την πενταετία 2011-2016.

Από την ίδια έρευνα προέκυψαν στοιχεία ότι ο Carlos Ghosn χρησιμοποιούσε περιουσιακά στοιχεία της Nissan προς ίδιον όφελος, χωρίς ωστόσο να δίνονται στο φως της δημοσιότητας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.

Όπως έχει ήδη ξεκαθαριστεί, η Nissan θα προχωρήσει στην άμεση αντικατάσταση του Carlos Ghosn από το διοικητικό συμβούλιο, ενώ την ίδια μοίρα θα έχει ένα ακόμα μέλος του ΔΣ, το οποίο εμπλέκεται σε οικονομικές ατασθαλίες.

Η Nissan ζητά συγνώμη από τους μετόχους της εταιρείας, ενώ διαβεβαιώνει ότι θα μεταβιβάσει τα στοιχεία της εσωτερικής έρευνας στις δικαστικές αρχές της Ιαπωνίας.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Carlos Ghosn δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη και τη Renault. Τις τελευταίες ώρες, η αξία της μετοχής της γαλλικής φίρμας παρουσιάζει πτώση της τάξης του 13%, χωρίς να μπορεί προβλέψει κανείς ποιες θα είναι οι πραγματικές συνέπειες της αποκάλυψης ενός οικονομικού σκανδάλου στο οποίο πρωταγωνιστεί μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.