Τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα της χρονιάς από τον IIHS


Ο αμερικανικός οργανισμός για την ασφάλεια των αυτοκινητοδρόμων στις Η.Π.Α. ανακήρυξε τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα για το 2021.

  • 26/2/2021

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, το Insurance Institute for Highway Safety των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποτελεί την ανεξάρτητη αρχή η οποία διενεργεί -μεταξύ άλλων- και τις δοκιμές πρόσκρουσης κάθε νέου μοντέλου που ξεκινά την καριέρα του στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Με βάση λοιπόν τις δοκιμές πρόσκρουσης που πραγματοποιήθηκαν τους 12 προηγούμενους μήνες, ο IIHS ανακήρυξε τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα του 2021. Συνολικά 90 κατάφεραν να μπουν στη λίστα τον κορυφαίων-πιστοποιημένων από τον αμερικανικό οργανισμό έναντι 64 της αμέσως προηγούμενη χρονιά, αύξηση ικανή ώστε να περιγράψει την πρόοδο που έχει σημειώσει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία στον τομέα της ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.

Ο IIHS υποβάλλει κάθε αυτοκίνητο σε έξι διαφορετικού τύπου δοκιμές πρόσκρουσης ενώ στη συνέχεια δοκιμάζεται και η αποτελεσματικότητα των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και ειδικότερα του συστήματος αυτόνομης πέδησης.

H τελική βαθμολογία είναι εκείνη που διαμορφώνει τη λίστα με τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα του IIHS, τα οποία κάθε χρόνο είναι και περισσότερα, αποδεικνύοντας την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κατασκευαστές ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες ενός σοβαρού ατυχήματος και του τραυματισμού των επιβατών ενός αυτοκινήτου.

Μάλιστα ο IIHS συνηθίζει να ταξινομεί τα μοντέλα ανά κατηγορία, αναδεικνύοντας τους πρωταγωνιστές σε επίπεδο ασφάλεια σε κάθε μία από αυτές. Για τους λάτρεις των στατιστικών, η Volvo έχει τις περισσότερες παρουσίες στη συγκεκριμένη λίστα, με εννέα συνολικά μοντέλα.

Σε επίπεδο ομίλων, εκείνος της Hyundai-KIA είδε 17 μοντέλα της να διακρίνονται στις δοκιμές πρόσκρουσης του IIHS, σε αντίθεση με την Mitsubishi που για δεύτερη συνεχή χρονιά έμεινε εκτός.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μοντέλα που προσφέρονται στην αμερικανική αγορά, πολλά από αυτά ωστόσο ακολουθούν διεθνή καριέρα αποδεικνύοντας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τις κορυφαίες προδιαγραφές τους σε όλα τα επίπεδα.

2021 Top Safety Pick
Small Cars
Honda Insight
Mazda 3 sedan
Mazda 3 hatchback
Subaru Crosstrek Hybrid 
Midsize Cars
Honda Accord
Kia K5 built after November 2020
Mazda 6
Nissan Altima
Nissan Maxima built after November 2020
Subaru Legacy
Subaru Outback
Toyota Camry
Midsize Luxury Cars
Acura TLX
Lexus ES 350
Lexus IS
Tesla Model 3
Volvo S60
Volvo S60 Recharge
Volvo V60
Volvo V60 Recharge
Large Luxury Cars
Audi A6
Audi A6 allroad
Audi A7
Genesis G70
Genesis G90
Small SUVS
Mazda CX-3
Mazda CX-5
Mazda CX-30 built after September 2020
Nissan Rogue
Subaru Forester
Volvo XC40
Midsize SUVS
Ford Explorer
Hyundai Palisade
Mazda CX-9
Subaru Ascent
Toyota Highlander
Midsize Luxury SUVS
Acura RDX
Cadillac XT6
Hyundai Nexo
Lexus NX
Mercedes-Benz GLE-Class with optional front crash prevention
Volvo XC60
Volvo XC60 Recharge
Volvo XC90
Volvo XC90 Recharge
Large SUVS
Audi e-tron
Audi e-tron Sportback
Minivans
Honda Odyssey
Toyota Sienna