Τα αυτοκίνητα που σημάδεψαν την εποχή Zetsche στην Mercedes


Ο πρόεδρος της Daimler, Dieter Zetsche, αποχωρεί από τη φίρμα το Μάιο του 2019. Μαζί του ολοκληρώνεται μια εποχή, που διήρκεσε πάνω από 13 χρόνια και μετέτρεψε τον Zetsche σε είδωλο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 4/10/2018

Ο Dieter Zetsche παίρνει το Μάιο του 2019 το... καπελάκι του και φεύγει από την Daimler και τη θέση του CEO της εταιρείας. Ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν, θυμόμαστε τις επιτυχημένες προτάσεις της γερμανικής φίρμας, που άφησαν ή θα αφήσουν εποχή. Οπωσδήποτε, μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις του Γερμανού μεγαλοπαράγοντα ήταν η συνέχιση της παραγωγής των Mercedes-Benz A-Class και B-Class. Η πρώτη, που ξεκίνησε το 1997, ξεχώρισε για το περίφημο πάτωμα-sandwich και το αυξημένο ύψος της. Αυτό το... story ήταν διάρκειας δύο γενεών, για να φτάσουμε στη σύγχρονη γενιά, με την οποία το mini van πέρασε στην ιστορία, ώστε να υποδεχτούμε ένα... φυσιολογικό μικρομεσαίο μοντέλο.

Βέβαια, η νέα A-Class έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία τόσο της νέας B-Class Sports Tourer, όσο και της A-Class sedan. Σημειωτέον ότι στα σχέδια της Mercedes-Benz βρίσκονται επίσης η CLA Coupe, η CLA Shooting Brake, αλλά και το SUV GLA.

Η GLA είναι το μικρότερων διαστάσεων μέλος της... παρέας των 4x4 μοντέλων της φίρμας. Αναφερόμενοι στα SUV, πρέπει να τονίσουμε ότι η γκάμα τους επί εποχής Zetsche εμπλουτίστηκε τα μάλα, με το κορυφαίο δίδυμο των G και M-Class να εξελίσσεται με μοναδικό τρόπο. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η G-Class συνεχίζει να υφίσταται και ως όνομα. Με την ίδια λογική, η M-Class ονομάζεται πλέον GLE, η οποία έχει και coupe έκδοση (GLE Coupe). Επίσης, η ογκώδης επταθέσια εκδοχή της ονομάζεται GLS. Τα SUV της C-Class είναι τα GLC και GLC Coupe, ενώ η 4x4 εκδοχή της A-Class είναι η GLA.

Πάντως, η εποχή Zetsche χαρακτηρίστηκε και από το λανσάρισμα ασυνήθιστων για τη Mercedes-Benz μοντέλων. Εννοείται ότι για την υλοιποίησή τους ήταν αποφασιστικής σημασίας η συμμετοχή της συμμαχίας Renault/Nissan, με τη βοήθεια της οποίας μειώθηκε κατά πολύ το κόστος εξέλιξης των μοντέλων της Smart. Σε τεχνολογικό επίπεδο, τα σημερινά Smart έχουν κοινό υπόβαθρο με το Renault Twingo. Η συνεργασία με τους Γάλλους και τους Ιάπωνες έφερε στο φως το pick up, X-Class, αλλά και το... ψηλοκάβαλο SW, το Citan, που αντιστοιχεί στο Renault Kangoo.