Tα ηλεκτροκίνητα Zastava των Σκοπίων


Μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη της ηλεκτροκίνησης διεκδικούν τα Σκόπια, χάρη στα “εξηλεκτρισμένα” Zastava 750 της BB Classic Cars.

  • KEIMENO: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/6/2019

Την ίδια στιγμή που στη χώρα μας οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν την ηλεκτροκίνηση ως αναγκαίο κακό, τοποθετώντας την στην κατηγορία των εξωτικών και ως εκ τούτου δύσπεπτων “φρούτων”, στη γειτονική χώρα των Σκοπίων, μια εταιρεία ανακατασκευής ιστορικών οχημάτων προσφέρει μια δεύτερη, ηλεκτροκίνητη ζωή στα θρυλικά Zastava 750.

Tα γνωστά και ως Fiat 600 εφοδιάζονται με έναν ηλεκτροκινητήρα της γερμανικής εταιρείας Kessler, η οποία όλως τυχαίως διαθέτει μονάδα παραγωγής στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σκοπιανής εταιρείας BB Classic Cars, οι επιδόσεις των ηλεκτροκίνητων Zastava 750 είναι αντίστοιχες αν όχι ανώτερες των συμβατικών εκδόσεών.

Για του λόγου το αληθές η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 150 χιλιόμετρα, ενώ η μπαταρία ιόντων-λιθίου των 10 kWh εξασφαλίζει αυτονομία 150 χιλιομέτρων.

Εξαιρετικά χαμηλό είναι και το κόστος κίνησης των ηλεκτροκίνητων Zastava 750, καθώς μια πλήρης φόρτιση των μπαταριών δεν κοστίζει περισσότερο από ένα ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την τιμή αγοράς των αυτοκινήτων, αυτή αγγίζει τα 20.000 ευρώ, γεγονός που επιβάλλει στην BB Classic Cars να αναζητά υποψήφιους πελάτες εκτός των σκοπιανών συνόρων.