Τα μελλοντικά Jaguar και Land Rover… θα προστατεύουν από αρρώστιες!


Οι δύο βρετανικές εταιρείες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την υπεριώδη ακτινοβολία προκειμένου οι επιβάτες των αυτοκινήτων τους να αρρωσταίνουν λιγότερο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/3/2019

Οι Jaguar και Land Rover, JLR εν συντομία, εξετάζουν σύμφωνα με δήλωσή τους «ένα μεγάλο εύρος δυνατοτήτων προκειμένου οδηγός και επιβάτες να νοιώθουν ωραία». Μεταξύ αυτών των τεχνολογιών περιλαμβάνονται και κάποιες οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθούν προκειμένου οι άνθρωποι να μην αρρωσταίνουν.

Πιο συγκεκριμένα η JLR εξετάζει την υπεριώδη (UV-C) τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενάντια στην εξάπλωση ιών και βακτηριδίων. Όπως εξήγησε η εταιρεία η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο σύστημα κλιματισμού προκειμένου να καταπολεμά παθογενείς μικροοργανισμούς.

Η τεχνολογία UV-C χρησιμοποιείται για περισσότερα από 70 χρόνια στην ιατρική βιομηχανία, καθώς και για την απολύμανση νερού, το φιλτράρισμα αέρα και την απολύμανση επιφανειών. Η διαδικασία είναι εύκολη καθώς οι μικροοργανισμοί εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία με μήκος κύματος από 200 έως 280 νανόμετρα, που διαλύουν τη μοριακή δομή του DNA τους. Μάλιστα η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει και τους οργανισμούς που είναι ανθεκτικοί στα φάρμακα έως και κατά 30%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της JLR οι οδηγοί περνούν ετησίως πάνω από 300 ώρες πίσω από το τιμόνι, οπότε η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να δρα και προληπτικά σε ότι αφορά την υγεία τους. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της στα αυτοκίνητα και των δύο μαρκών.