Τα πάντα για τη μικρή και αμιγώς ηλεκτρική Mercedes-Benz EQA (video)


H EQA, το μικρότερο αμιγώς ηλεκτροκίνητο crossover/SUV μοντέλο της Mercedes-Benz, θα αρχίσει να πωλείται στις ευρωπαϊκές χώρες από τις 4 Φεβρουαρίου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 20/1/2021

Η EQA παρουσιάστηκε και είναι έτοιμη για να κυκλοφορήσει στους δρόμους. Περισσότερο, σε αυτούς των πόλεων, καθώς η γερμανική εταιρεία το προσδιορίζει ως ένα όχημα «αστική μετακίνησης», τουλάχιστον στην αρχή. Το νέο, αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της βασίζεται στην πλατφόρμα «MFA», μιας και η Mercedes-Benz δεν έχει ακόμη μία αποκλειστικά για τέτοια οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι έχει δεχτεί εκτεταμένες αλλαγές για να μπορεί να δεχτεί τον ηλεκτροκινητήρα και τις μπαταρίες, παρέχοντας ταυτόχρονα ικανοποιητικό χώρο για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους. 

O ηλεκτροκινητήρας της είναι ασύγχρονος μόνιμου μαγνήτη, της ZF, και αποδίδει μέγιστη ισχύ 190 PS και μέγιστη ροπή 375 Nm. Αυτές οι τιμές αφορούν στην EQA 250, την έκδοση του μοντέλου με την οποία θα εισαχθεί στην αγορά. Σύμφωνα με την εταιρεία, το αυτοκίνητο επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε 8,9 sec, ενώ η τελική ταχύτητά της περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 km/h. Όπως ανακοινώθηκε, αργότερα θα δημιουργηθεί και η τετρακίνητη εκδοχή της η οποία «θα αποδίδει περισσότερους από 272 PS» (sic).

Οι μπαταρίες της είναι τύπου λιθίου ιόντων και η συστοιχία τους αποτελείται από 200 στοιχεία, συνολικά, χωρισμένα σε πέντε επιμέρους τμήματα. Η πραγματική χωρητικότητά τους είναι 66,5 kWh και για μια πλήρη φόρτισή τους (10%-100%) απαιτούνται πέντε ώρες και 45 λεπτά, με φορτιστή 11 kWh. Με τη χρήση ταχυφορτιστή 100 kW, ο απαιτούμενος χρόνος είναι μόλις μισή ώρα για φόρτιση μεταξύ 10%-80%.

Η μέση τυποποιημένη κατανάλωσή της EQA 250 είναι 17,7 kWh/100 km και η μέγιστη θεωρητική αυτονομία της φτάνει τα 426 km (τιμές κατά το πρωτόκολλο «WLTP»). Όπως ανακοινώθηκε, εντός της χρονιάς θα υπάρξει και μια δεύτερη εκδοχή της, η μέγιστη αυτονομία της οποίας ξεπερνά τα 500 km. 

Διαστάσεις

Το μήκος της EQA 250 φτάνει τα 4.463 mm, πλάτος της τα 1.834 mm και το ύψος της τα 1.620 mm. Το μεταξόνιό της φτάνει τα 2.729 mm. Αναφορικά με τον χώρο αποσκευών κυμαίνεται από τα 340-1.320 λίτρα. Το βάρος του αυτοκινήτου είναι σχετικά μεγάλο, καθώς φτάνει τα 1.965 kg χωρίς τον οδηγό (2.040 kg με αυτόν).

Η εμπρός ανάρτησή της αποτελείται από γόνατα τύπου MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο, ενώ πίσω υπάρχει διάταξη πολλαπλών συνδέσμων. Η σχεδίαση του αμαξώματος της EQA 250 ακολουθεί τη γενικότερη αισθητική που έχει επιλέξει η Mercedes-Benz για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα της. Είναι σύγχρονη, με κύριο χαρακτηριστικό τις λείες καμπύλες επιφάνειες και τα λεπτά τύπου LED φώτα εμπρός και πίσω. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την εταιρεία, ο αεροδυναμικός συντελεστής οπισθέλκουσας είναι 0,28. 

Εξοπλισμός

Ήδη από τη βασική έκδοσή της, η EQA 250 θα διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό στον οποίο θα περιλαμβάνονται το σύστημα infotainment MBUX, το νέο σύστημα πλοήγησης το οποίο λαμβάνει δεδομένα αναφορικά με την τοπογραφία και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που θα κινηθεί ο οδηγός. Επίσης, θα περιλαμβάνει προβολείς LED υψηλής απόδοσης, συστήματα «Adaptive Highbeam Assist» για τα φώτα και «EASY-PACK» για τη λειτουργία της πίσω πόρτας, ειδικής σχεδίασης τροχούς 18 ιντσών και δυνατότητα αλλαγής 64 χρωμάτων στον φωτισμό του εσωτερικού του. Τέλος, οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και τις εξοπλιστικές σειρές «Electric Art» και «AMG Line« καθώς και το πακέτο «Night Package». Η έναρξη των πωλήσεων της EQA 250 θα ξεκινήσει ταυτόχρονα στις ευρωπαϊκές χώρες στις 4 Φεβρουαρίου.