Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Πώς επιτυγχάνεται μια γρήγορη φόρτιση (Video)


Ποιές είναι οι διαφορές των οικιακών φορτιστών και οι ιδιαιτερότητές τους, η αρχή της λειτουργείας των ταχυφορτιστών και η ασφαλής διαδικασία φόρτισης.

  • 26/6/2021

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να είναι το μέλλον, αλλά δεν είναι προς το παρόν τα πιο δημοφιλή στην αγορά και με διαφορά. Οι καταναλωτές έχουν πολλούς λόγους για να μην τα έχουν ως πρώτη επιλογή, όταν σκέφτονται την αγορά νέου αυτοκινήτου και μοιραία στρέφονται σε άλλες λύσεις. Εκτός της αλμυρής τιμής τους, υπάρχει η αγωνία της αυτονομίας, αλλά και τα μακρά διαστήματα, που απαιτούνται για τη φόρτιση των μπαταριών.

Και εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η γρήγορη φόρτιση ή ταχυφόρτιση. Διότι με τους ταχυφορτιστές μπορεί να έχεις μέχρι και το 80% της αυτονομίας των μπαταριών σε 30 λεπτά της ώρας ή και λιγότερο, σε κάποιες περιπτώσεις. Ομολογουμένως, εντυπωσιακές επιδόσεις, αρκεί να γνωρίζουμε τα βασικά για το πώς λειτουργεί στην πράξη κάτι τέτοιο.

Οι μπαταρίες χρειάζονται συνεχές ρεύμα για να φορτίσουν και να αποφορτιστούν, αν και οι παροχές ρεύματος στα σπίτια χρησιμοποιούν εναλλασσόμενο. Αυτό σημαίνει πως το εναλλασσόμενο πρέπει να μετατραπεί σε συνεχές, ώστε να φορτιστούν οι μπαταρίες και αυτό απαιτεί μετατροπέα είτε στο αυτοκίνητο, είτε στο φορτιστή τον ίδιο.

Για να επιταχυνθεί η μετατροπή και συνεπώς η φόρτιση, η όλη κατασκευή θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη και βαρύτερη. Επομένως, αν θέλαμε οι μπαταρίες να φορτίζουν πιο γρήγορα, τότε τα αυτοκίνητα θα γινόντουσαν πολυπλοκότερα και βαρύτερα.

Οι ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος ξεπερνούν αυτά τα προβλήματα, καθώς παρακάμπτουν τους φορτιστές και μετατροπείς των αυτοκινήτων και στέλνουν απευθείας το ρεύμα στις μπαταρίες. Η φόρτιση μπορεί να επιτευχθεί έως 15 φορές γρηγορότερα και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και σε 30 λεπτά είναι δυνατό να έχουμε 75% ή και παραπάνω ποσοστό στις μπαταρίες.

Ωστόσο, οι ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος είναι μεγάλοι και ακριβοί και δεν είναι πρακτικοί, ούτε φυσικά εύκολο να αποκτηθούν από τους περισσότερους αγοραστές ηλεκτρικών οχημάτων. Ακόμα και αν διέθεταν τον χώρο, το κόστος των μονάδων αυτών μπορεί να ξεπεράσει και τις 50.000 ευρώ. Γι’ αυτό τους συναντάμε συνήθως σε δημόσιους σταθμούς.

Ανακεφαλαιώνοντας, οι οικιακές παροχές ρεύματος (επιπέδου 1) είναι ικανές για αυτονομία 8 χιλιόμετρων με φόρτιση μια ώρας. Πολύ αργή φόρτιση, ειδικά εάν το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται κάθε μέρα και δεν είναι εφικτή η πιο γρήγορη φόρτιση.

Στο επίπεδο 2, που η φόρτιση ξεπερνά τα 220 volts, το αυτοκίνητο μπορεί να καλύψει τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα με φόρτιση μιας ώρας, ενώ στο επίπεδο 3 που βρίσκονται οι ταχυφορτιστές των δημόσιων σταθμών και μόλις 30 λεπτά αρκούν για να γεμίσουν στο 80% οι μπαταρίες.