Τελικά, πόσο ζουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;


Καθότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεχώς αυξάνονται και πληθύνονται, το ερώτημα αρκετών οδηγών για τη διάρκεια ζωής των μπαταριών, θα παραμένει πάντα επίκαιρο.

  • 23/3/2021

Ωραία, το ψάξαμε, συγκρίναμε, οδηγήσαμε, κάναμε και την οικονομική μας υπέρβαση και ψωνίσαμε κάτι ακριβότερο από ότι υπολογίζαμε (πάντα έτσι γίνεται) καταλήγοντας να αποκτήσουμε το ολοκαίνουργιο πολυπόθητο ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο.

Μήπως, όμως εκτός της αυτονομίας, που πιθανότατα ήταν βασικό κριτήριο στην επιλογή μας, θα έπρεπε να μας απασχολεί και η διάρκεια των μπαταριών κατά το πέρασμα των χρόνων; Και τι κάνουμε, αν μπορούμε, για να επεκτείνουμε τη ζωή τους;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν, προς το παρόν τουλάχιστον, παρόμοιες μπαταρίες με αυτές που έχουν αρκετές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως είναι τα κινητά μας τηλέφωνα, τα laptops, τα tablets κλπ., δηλαδή ιόντων λιθίου.

Όταν είναι καινούργιες, βρίσκονται στο maximum της απόδοσης τους, όσο αφορά τη διάρκεια, με το πέρασμα του χρόνου όμως, θα έχετε αντιληφθεί ότι κρατάνε λιγότερο.

Κάπως έτσι συμβαίνει και στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Αν και η τεχνολογία των σημερινών μοντέρνων EVs είναι σαφώς ανώτερη από εκείνη των κινητών τηλεφώνων και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο 10ετίας είναι σαφώς αποδοτικότερο από ένα αντίστοιχο κινητό, οι κύκλοι φόρτισης επηρεάζουν αρνητικά τη διάρκεια ζωής των μπαταριών.

Βέβαια για να μην τρομοκρατηθείτε, όλες οι εταιρίες που διαθέτουν ηλεκτρικά μοντέλα, προσφέρουν και την ανάλογη εγγύηση (7-8 χρόνια), που οφείλετε να γνωρίζετε εκ των προτέρων.

Ας έχετε στο νου σας όμως πως χοντρικά οι μπαταρίες των εν λόγω αυτοκινήτων έχουν μια διάρκεια ζωής περίπου 12 χρόνια ή 1.500 – 2.000 κύκλους φόρτισης. Η πτώση στην απόδοσή τους θα έρθει γρηγορότερα αν χρησιμοποιείτε συνεχώς ταχυφορτιστές ή αν την ξελιγώνετε συστηματικά και μετά την φορτίζετε στο 100%.

Για αυτό και πολλοί κατασκευαστές επιτρέπουν σε κάποιες περιπτώσεις την φόρτιση μόνο μέχρι το 85%. Τέλος, ξεχάστε τις κόντρες στα φανάρια, διότι εκτός του αδειάσματος των μπαταριών, θα προκαλείτε και αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους.