Τέλος το σβήσιμο των κλήσεων - Με tablets οι αστυνομικοί στους δρόμους


Έρχεται το Σύστημα Διαχείρισης Παραβάσεων για ψηφιακή καταγραφή των παραβατικών συμπεριφορών και βεβαίωση προστίμων στο taxisnet!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 10/7/2023

Η ψηφιακή καταγραφή των οδικών παραβάσεων είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα το περιβόητο «σβήσιμο» των κλήσεων να καθίσταται, πολύ σύντομα, αδύνατο.

«Η Τροχαία θα στηριχθεί με προσωπικό, να βγει στους δρόμους. Εξοπλισμένοι με tablets, με πλήρη διασύνδεση. Ώστε να μπορεί να καταλογίζει άμεσα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο taxis. Συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των πόλεων», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης.

Μάλιστα, προανήγγειλε και τη συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία κάθε Δήμου: «Απαραίτητη η συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες. Αντιμετωπίζοντας την επικίνδυνη οδήγηση αλλά και την επικίνδυνη συμπεριφορά πεζών που περνάνε δρόμους εκτός διάβασης».

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι ανεξαρτήτως «αρμοδιότητας», οι αστυνομικοί θα επεμβαίνουν όταν συντελείται παράβαση: «Βασικός κανόνας: το ένστολο προσωπικό να επεμβαίνει άμεσα σε κάθε παράβαση, ανεξαρτήτως υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί. Δεν επιτρέπεται να βλέπει ο πολίτης παραβατικότητα και όχι ένας αστυνομικός που βρίσκεται στο σημείο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επεσήμανε ότι θα αξιοποιηθούν και οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία: «Χρησιμοποιώντας κάμερες σώματος και οχημάτων για την πιστοποίηση παραβατικών συμπεριφορών, σε πλήρη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο».

Για την ανάπτυξη του ψηφιακού Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων μίλησε στη Βουλή και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Η προτεραιότητα του Υπουργείου είναι «η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας» και περιλαμβάνει:

  • τη σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας,
  • την υλοποίηση Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής Οδικής Ασφάλειας,
  • την ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων για την ψηφιακή καταγραφή των οδικών παραβάσεων,
  • την ανάπτυξη Ψηφιακής Υποδομής Ταυτοποίησης Οχημάτων.