Tesla: Πρόστιμο-μαμούθ για πρόβλημα στις μπαταρίες


Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου της Νορβηγίας επιβάλει στην εταιρεία του Elon Musk την καταβολή προστίμου σε 10.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Telsa Model S και το Model X, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις μπαταρίες τους έπειτα από αναβάθμιση λογισμικού.

  • PHOTO: KATHRINE ANDI - GETTY IMAGES
  • 26/5/2021

Τις τελευταίες μέρες οι ιδιοκτήτες Tesla στην Νορβηγία έχουν παρατηρήσει την εξάντληση των μπαταριών των αυτοκινήτων τους, λόγω μίας αναβάθμισης λογισμικού. 'Η μήπως είναι η φυσική φθορά των μπαταριών στο κρύο; Όχι, σύμφωνα με τις Νορβηγικές αρχές πρόκειται για ένα λογισμικό που επιβραδύνει σκόπιμα τα παλαιότερα μοντέλα.

Η εταιρία Electrek αναφέρει ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου της Νορβηγίας επιβάλλει στην εταιρεία του Elon Musk να καταβάλει πρόστιμο σε 10.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Telsa που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις μπαταρίες του έπειτα από την "over the air" ενημέρωση λογισμικού το 2019. Τα αυτοκίνητα που επηρεάζονται είναι το Model S P85D του 2016 και το Model X P85D.

Ως το πιο γρήγορο, με μεγαλύτερη αυτονομία και το πιο ακριβό μοντέλο τότε, το P85D φάνηκε να χάνει το εύρος αυτονομίας του και να χρειάζεται παραπάνω χρόνο να φορτίσει μετά την αναβάθμιση του 2019, σύμφωνα με την Electrek.

Ακριβή ποσοστά απώλειας των μπαταριών δεν είναι γνωστά, αλλά το ίδιο είχε συμβεί και σε μία γενιά iPad και iPhone με μία ενημέρωση λογισμικού της Apple, με την οποία ισχυριζόταν ότι οι μπαταρίες των παλαιότερων μοντέλων θα διατηρηθούν, αλλά στην πραγματικότητα έγινε το αντίθετο. Αυτή η ενημέρωση της κόστισε 93 εκατομμύρια για να την επιδιορθώσει.

Οι ιδιοκτήτες Tesla στις Η.Π.Α. έχουν αναφέρει παρόμοιες ανησυχίες με τους Νορβηγούς ιδιοκτήτες στα ίδια αυτοκίνητα, σύμφωνα με την Electrek. Ένας Καλιφορνέζος μάλιστα άσκησε αγωγή κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας μήνες μετά την ενημέρωση η οποία εκκρεμεί ακόμη.

Σε λίγους μήνες, εκτός και αν η Tesla καταφέρει να αποδείξει το αντίθετο, οι Νορβηγοί ιδιοκτήτες θα λάβουν ποσό ίσο με 16.000 δολάρια (13.000 ευρώ, περίπου), για τα προβλήματά τους. Αφού κυκλοφόρησε αυτή η ενημέρωση το 2019 η εταιρία του Elon Musk είχε τις περισσότερες καταγγελίες από καταναλωτές από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία στην Νορβηγία. Άλλωστε η Νορβηγία είναι πρώτη σε αγορές Tesla, και γενικότερα ηλεκτρικών αυτοκινήτων.