Test drive: Νissan Navara 2.3 dCi N-Guard 190 PS (Video)


Aπό τα 1.700 μέτρα του Χελμού έως τις παραλιες τις Βορειοδυτικής Πελοποννήσου -και οτιδήποτε μεσολαβεί ενδιάμεσα- το Navara είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Και στην έκδοση N-Guard έχει μερικούς παραπάνω λόγους για αυτό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ
  • 9/3/2019

Τους βλέπεις να έρχονται από παντού. ?εν υπάρχει σημείο από την παραλία της Κουρούτας έως ψηλά στο ψοφόκρυο του παγωμένου Χελμού που να μην πεταχτεί κάποιος από το πουθενά και να σου πιάσει την κουβέντα με μια οικειότητα λες και ήσασταν χρόνια γνωστοί. Με θέμα ένα και μόνο: Navara το λένε και μάλιστα αυτό εδώ το μπιζουδάκι, το N-Guard. ?εν υπάρχει αμφιβολία: αν η ελληνική επικράτεια ήταν αυτοκινητικώς μονοεδρική, αυτό εδώ το haute couture «αγροτικό» θα έβγαινε με τα τσαρούχια πρόεδρος της της πλειοψηφικής μας ονείρωξης.

Όχημα πάσης χρήσης, διαταξικό και υπερταξικό, με ερείσματα τόσο στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας όσο και πεντάστερα των Καλαβρύτων, το Navara έχει εκείνο το χάρισμα ενός star να σε σηκώνει από αραχτό καφεδάκι της πλατείας στην Κλειτορία και να σε φέρνει κοντά του. Πολύ περισσότερο αυτή εδώ η έκδοση, με την «το-θέλω-τώρα!» αισθητική και την όσο ποτέ άλλοτε απάλειψη της ρετσινιάς του επαγγελματικού. Οι ερωτήσεις πολλές (κερδίζει με διαφορά το κάλυμμα της καρότσας, αρέσει, ιντριγκάρει...), οι απορίες ακόμα περισσότερες, οπότε ας πάρουμε τα πράγματα και τα αχόρταγα βλέμματα με μια σειρά. 

Το ανανεωμένο Navara συνεχίζει μια μακρά ιστορία της Nissan σ’ αυτού του είδους τα οχήματα, με σημαντική παρουσία και αντίστοιχες πωλήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Η έκδοση της δοκιμής N-Guard είναι μια προσπάθεια της εταιρίας να συνδυάσει τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα του οχήματος με μια πιο κομψή όσο και δυναμική αισθητική αναβάθμιση. Βασίζεται στην κορυφαία έκδοση Techna πάνω στην οποία έχουν προστεθεί κάποιες μαύρες επενδύσεις σε επιλεγμένα σημεία όπως η μπροστινή γρίλια, το περίγραμμα των προβολέων ομίχλης, οι λαβές στις πόρτες, τα καλύμματα των καθρεπτών και ο πίσω προφυλακτήρας. Μαζί υπάρχουν πανέμορφες μαύρες γυαλιστερές ζάντες 18 ιντσών, οι προβολείς έχουν σκούρο εσωτερικό περίβλημα ενώ υπάρχει και ηλεκτρική οροφή με φιμέ γυαλί ως στάνταρ. Την «υπογραφή» βάζει ένα μοντέρνο αυτοκόλλητο που διατρέχει όλο το αμάξωμα στην βάση των θυρών.

Αντίστοιχες είναι και οι αλλαγές στο σαλόνι, με νέα θερμαινόμενα καθίσματα τα οποία διαθέτουν δερμάτινη επένδυση με κίτρινες ραφές, τα οποία πέρα από την αισθητική αναβάθμιση αποδεικνύονται και πολύ άνετα στην πολύωρη οδήγηση. Ο εξοπλισμός επίσης είναι κορυφαίος για αυτοκίνητο της κατηγορίας, με στάνταρ αρκετά στοιχεία όπως οι αισθητήρες στάθμευσης, η κάμερα οπισθοπορείας, το Hill Start Assist, το Hill Descent Control, σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης και σύστημα πανοραμικής θέασης. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα παραγγελίας του αυτοκινήτου με δυνατότητα κλειδώματος και του εμπρός διαφορικού, το οποίο αν συνδυαστεί με το αντίστοιχο κλείδωμα του πίσω διαφορικού παρέχει τη δυνατότητα στο Navara να περάσει -κυριολεκτικά- από παντού (ή τουλάχιστον εκεί που χωράει). Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας είχε και ένα πολύ όμορφο κάλυμμα της καρότσας, εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής, το οποίο πέρα από την life-style διάσταση που προσθέτει στο Navara, συμβάλλει σημαντικά και στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Σύγχρονες λύσεις, κλασικές αξίες

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μηχανικά μέρη, η σημαντικότερη αλλαγή στο ανανεωμένο Navara είναι η εγκατάλειψη των φύλλων σούστας και η υιοθέτηση μιας διάταξης 5 συνδέσμων στην έκδοση Double Cab. Η νέα ανάρτηση είναι ελαφρύτερη από την προηγούμενη, βελτιώνει την γωνία διαφυγής των πίσω τροχών, ενώ συμβάλλει και στην μείωση του κύκλου στροφής στα 12,4 μέτρα. Συν βέβαια τα σημαντικά οφέλη στην άνεση που παρέχει στους επιβάτες αλλά και στη γενικότερη ποιότητα κύλισης που εξασφαλίζει. Ο κινητήρας είναι μία βελτιωμένη εκδοχή του 2.3 dCi, με αρκετές επεμβάσεις που τον κάνουν πιο φιλικό στην χρήση αλλά παράλληλα μειώνουν και τους εκπεμπόμενους ρύπους. Αποδίδει 190 ίππους και 450 Nm ροπής από τις 1.500 έως τις 2.500 rpm, έχοντας ιδιαίτερα πολιτισμένα χαρακτηριστικά λειτουργίας για αυτοκίνητο της κατηγορίας και «γεμάτο» τράβηγμα στις χαμηλομεσαίες στροφές όπου εμφανώς του αρέσει να κινείται. Οι ανάγκες του σε καύσιμο είναι λελογισμένες για pick-up αυτής της ισχύος, με έναν μέσο όρο κοντά στα 10,0 l/100 km να είναι μια φυσιολογική τιμή για μεικτή χρήση. 

Στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας συνοδευόταν από 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ενώ υπάρχει και η επιλογή τουεξατάχυτου μηχανικού. Η τετρακίνηση παραμένει η κλασική διάταξη της Nissan, με κατ’ επιλογήν εμπλοκή του εμπρός άξονα από διακόπτη στο ταμπλό και με δυνατότητα «κοντών» σχέσεων για δύσκολες αποστολές. Σε ότι έχει να κάνει με τα επαγγελματικά του «καθήκοντα» το Navara παραμένει μια υπόθεση πρώτης γραμμής, με την καρότσα να μπορεί να σηκώσει ωφέλιμο φορτίο 1,039 τόνων ενώ και οι διαστάσεις της είναι άκρως ικανοποιητικές με το μήκος να βρίσκεται στα 1.537 χιλιοστά και το πλάτος στα 1.578 χιλιοστά για το διπλοκάμπινο. 

Νavara Rules

Για τη δοκιμή μας σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα mini (που εξελίχθηκε σε maxi) ταξιδιωτικό σε ένα από τα πιο όμορφα playgrounds της Ελλάδας, την B.?. Πελοπόννησο, από τις παραλίες και τον κάμπο της Ηλείας μέχρι τα ορεινά, Ερύμανθο και Παναχαϊκό (τελικά φθάσαμε μέχρι τον Χελμό). Ενδιάμεσοι σταθμοί το πανέμορφο όσο και μοναδικό στην Ελλάδα δρυόδασος της Φολόης στην καλύτερη εποχή του, στα μέσα ?εκέμβρη, όταν η απίστευτη παλέτα των φύλλων και η πυκνή βλάστηση δημιουργούν ένα ονειρικό περιβάλλον. Και λίγο πιο πάνω το Πλανητέρο με τα τρεχούμενα νερά χειμώνα καλοκαίρι και τα πλατάνια να μη σε αφήνουν να ξεκολλήσεις από τον φακό. Και ύστερα στα χιόνια, ψηλά στον Χελμό και το χιονοδρομικό, λίγο πριν το τελευταίο φως, με ορίζοντα high definition και θέα-πιάτο όλη την Ελλάδα (θα ορκιζόσουν ότι είδες μέχρι και τον Όλυμπο). 

Η διαδρομή πυκνή από εντυπώσεις και εικόνες. Και το Navara ο απόλυτος άρχοντας σε όλη αυτή την αισθητική και οδηγική βιοποικιλότητα. Ακόμα και εκεί που είτε το βάρος (στα παιχνίδια στις αμμοθίνες του Ιονίου) είτε ο όγκος δεν ήταν το καλύτερό του. Παρ’ όλα αυτά, το αίσθημα που αποκομίζεις είναι αυτό της κυριαρχίας. Νιώθεις δυνατός μέσα σ’ αυτό το αυτοκίνητο και απόλυτα έτοιμος να αντιμετωπίσεις όποια στραβή σου συμβεί. Το δεύτερο που αντιλαμβάνεσαι αμέσως, από την ανηφόρα της εθνικής στην Ελευσίνα έως το πήγαινε-έλα μέσα στο δάσος της Φολόης είναι ότι η πίσω ανάρτηση έχει βελτιώσει δραματικά την συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Όχι, δεν μεταμορφώθηκε το Navara από την μια στιγμή στην άλλη σε ένα κυριλέ SUV με αερανάρτηση. Όμως τα γνωστά παρατράγουδα που συνόδευαν μέχρι σήμερα τα pick-up έχουν αισθητά βελτιωθεί. Υπάρχει ένα «στρογγύλεμα» των αντιδράσεων του πίσω μέρους, λείπουν οι ενοχλητικές αναπηδήσεις «για ψύλλου πήδημα», απουσιάζει σχεδόν παντελώς εκείνο το σφίξιμο στο στομάχι όταν πέφτεις σε μια λακκούβα και νιώθεις όλο το αμάξωμα να τρέμει από την ταλάντωση. Στο Navara ταξιδεύεις πλέον χωρίς όλα αυτά τα παρατράγουδα, με μια άνεση μοναδική για τα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας και με μια κορυφαία αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας ακόμα και σε απαγορευτικά χιλιόμετρα.

Οι επιβάτες απολαμβάνουν μια πολύ όμορφη και ποιοτική καμπίνα με άνετα καθίσματα τόσο εμπρός όσο και πίσω, ικανοποιητικούς χώρους, και γενικότερα μια αρκετά πολιτισμένη ατμόσφαιρα, αρκετά μακριά από τον χαρακτήρα του «αγροτικού». Στην όλη αναβαθμισμένη αίσθηση συνδράμει τα μέγιστα ο εξαιρετικός κινητήρας με τον πολιτισμένο χαρακτήρα και τις γεμάτες μεσαίες, όντας παράλληλα οικονομικός, πάντα για τα δεδομένα των pick-up (είδαμε και κοντά στα 8,0 l/100 km στον αυτοκινητόδρομο, αν και σ’ αυτό βοηθά πολύ το κάλυμμα της καρότσας). Το κιβώτιο θα μπορούσε να είναι λίγο πιο άμεσο στις αλλαγές, ιδίως στο επαρχιακό δίκτυο, όμως αν το συνηθίσεις και πας με τα νερά του, μπορείς να βρεις την ιδανική συνθήκη για να εκμεταλλευτείς την άνεση που προσφέρει σε πιο χαλαρές μετακινήσεις.

Όσο για τα εκτός δρόμου τεκταινόμενα, τα πάντα είναι εφικτά για το Navara αρκεί να μην πηγαίνεις γυρεύοντας μπελάδες. Μπελάδες που μπορεί να προκύψουν από το μεγάλο βάρος, τον όγκο, τα ασφάλτινα ελαστικά αλλά και την μπιμπελό διάσταση της έκδοσης N-Guard που δύσκολα θα την βάλεις σε χωράφι για να βγάλει το μεροκάματο (δεν τις λυπάσαι αυτές τις ζάντες-μπιζού; Τις λυπάσαι!). Όπως και να έχει πάντως, το off-road υπόβαθρο είναι πάντα εκεί, και μένει στον ιδιοκτήτη να αποφασίσει αν θα κινηθεί για «γούστα» στην πλατεία του χωριού και το πάρκινγκ του σαλέ ή αν θα το χρησιμοποιήσει ως κυριλέ εργάτη με στιλ και άποψη γιατί... έτσι!

Το αφεντικό!

Το Navara σ’ αυτή εδώ την έκδοση είναι αυτή την στιγμή το πιο ολοκληρωμένο και σίγουρα το πιο ποθητό pick-up της ελληνικής επικράτειας. Η νέα πίσω ανάρτηση έχει βελτιώσει θεαματικά την οδηγική του ταυτότητα χωρίς όμως να χάσει τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα του ούτε βέβαια και τις δυνατότητες του επαγγελματικού οχήματος. Το πακέτο N-Guard πέρα από τις ψαγμένες αισθητικές επεμβάσεις σε αμάξωμα και καμπίνα συνδυάζεται και με πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων και μια αύρα premium SUV που δύσκολα περνά απαρατήρητη.

Όπως απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός των 5 ετών και 160.000 χιλιομέτρων της εγγύησης που προσφέρει η ελληνική αντιπροσωπεία. Ούτε βέβαια τα 38.840 ευρώ που κοστίζει η έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο (στα 37.040 ευρώ με το μηχανικό των έξι σχέσεων). Αυτό πάντως δεν φάνηκε να απασχολεί κανέναν από τους δεκάδες που μας σταμάτησαν να το «ζαχαρώσουν». Όλοι στάθηκαν σ’ αυτό το ψαρωτικό παρουσιαστικό και όλοι -ακόμα και οι αυτοκινητικά... αλλόθρησκοι και οι οπαδικά φανατισμένοι- έριξαν ψήφο μονοκούκι. Navara the Boss, όνομα και πράγμα. 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ NISSAN NAVARA 2019   TIMH €37   ΤΕΛΗ €508,74

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ , Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Πετρέλαιο

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 140(190)/3.750  ΡΟΠΗ Nm/rpm 450/1.500-2.500

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 6 σχέσεων, κατ΄ επιλογή τετρακίνηση

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 11,5 sec, τελική 180 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 6,2 L/100km, 183 g/km

NISSAN NAVARA 2019

ΥΠΕΡ ΑΝΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ, ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΙΝΗΤΗΡΑ, ΕΜΦΑΝΙΣΗ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΚΑΤΑ ΤΙΜΗ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ