Τεχνητός ήχος για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα


Μια έξτρα λειτουργία που είναι απαραίτητη και πλέον υποχρεωτική από την ΕΕ για την αποφυγή ατυχημάτων.

  • KEIMENΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/7/2019

Όπως είναι γνωστό τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινούνται αθόρυβα και ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες που ο θόρυβος κύλισης είναι πολύ χαμηλός δύσκολα μπορούν να γίνουν αντιληπτά από πεζούς ή ποδηλάτες. Για αυτό το λόγο όλα τα υβριδικά που κινούνται έστω και για μερικά χιλιόμετρα με ρεύμα, τα ηλεκτρικά και τα οχήματα με κυψέλες καυσίμου οφείλουν από την 1 Ιουλίου 2019 να εφοδιάζονται με σύστημα ηχητικής ειδοποίησης (AVAS ή Acoustic Vehicle Alerting System).

Στην ΕΕ θα πρέπει να παράγεται ένα ηχητικό σήμα (με ένταση από 56 έως 75 dB) όταν ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό όχημα κινείται σε ταχύτητες έως 20 χλμ./ώρα. Κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει τον τύπο του σήματος ώστε να ξεχωρίζουν και τα μοντέλα του από έναν άλλο κατασκευαστή. Για παράδειγμα αλλιώς ακούγεται το σήμα αυτό στην Ευρώπη, την Κίνα ή την Ιαπωνία. Το σήμα ενεργοποιείται ακόμη και όταν το όχημα είναι ακίνητο και αφού έχει επιλεχθεί η θέση D.

Στην φωτογραφία βλέπετε τους ειδικούς στο Τεχνολογικό Κέντρο της Mercedes-Benz (MTC) στο Sindelfingen να εργάζονται για να δώσουν ήχο στην ηλεκτροκίνητη Mercedes. Τα ειδικά μικρόφωνα στις εξωτερικές εγκαταστάσεις δοκιμών ήχου χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη ενός ειδικά διαμορφωμένου ηλεκτρονικού ήχου για κάθε ηλεκτρικό μοντέλο. Οι προσομοιώσεις, οι μετρήσεις, οι αξιολογήσεις και οι λεπτομερείς βελτιώσεις συνεχίζονται μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.