Θα αγοράζατε ένα ηλεκτρικό Mazda MX-5;


Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, να σας πούμε πώς οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες ώστε στο μέλλον να δούμε το fun-to-drive ιαπωνικό roadster με κάποιας μορφής... μπαταρία, αν και η Mazda δεν αποσαφηνίζει τη θέση της.

  • 26/6/2021

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Mazda, το MX-5 θα συνεχίσει την καριέρα του, αλλά αυτό θα είναι εξηλεκτρισμένο στο μέλλον. Έτσι, η ιαπωνική εταιρεία διέλυσε οποιαδήποτε φήμη που ήθελε το μέλλον του θρυλικού της roadster να είναι αβέβαιο.

Τα καλά νέα για τους απανταχού φίλους του MX-5 είναι αναμφίβολα πως το θρυλικό roadster θα παραμείνει στη γκάμα των Ιαπώνων για πολλά χρόνια. Πέρα όμως από την επίσημη επιβεβαίωση πως η ιαπωνική εταιρεία περιλαμβάνει στα μελλοντικά πλάνα της το MX-5, δεν ανοίγει τα χαρτιά της σχετικά με τον εξηλεκτρισμό που θα έχει και έτσι αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, από την υβριδική τεχνολογία έως τον πλήρη εξηλεκτρισμό.

Το δεδομένο όμως που έχουμε είναι πως πρόσφατα η Mazda παρουσίασε το στρατηγικό πλάνο της προς τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, το οποίο προβλέπει τον ολικό ή μερικό εξηλεκτρισμό όλων των μοντέλων της μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με το πλάνο της Mazda, προβλέπεται πως το 25% της γκάμας της θα αποτελείται από αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2030, ενώ το 75% θα είναι υβριδικά με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Το «εξηλεκτρισμένο» μέλλον για το ΜΧ-5 λοιπόν είναι επιβεβαιωμένο πλέον και μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. Εμείς θα παίρναμε το ρίσκο να ποντάρουμε στο σενάριο της υβριδικής τεχνολογίας με έναν κινητήρα βενζίνης τεχνολογίας SkyActiv-X να συνεπικουρείται από ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ. Το λέμε αυτό γιατί από τη μία η ηλεκτρική τεχνολογία και οι μεγάλες μπαταρίες που απαιτούνται για ένα αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης σημαίνουν και αυξημένο βάρος, κάτι που είναι αντίθετο με τη βασική φιλοσοφία του ΜΧ-5 , όπως το χαμηλό βάρος, αλλά και από την άλλη το roadster της Mazda έχει εμπορικά πολύ περιορισμένο όγκο πωλήσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ασύμφορη η εξέλιξη ενός πλήρους ηλεκτρικού μοντέλου.