Θα περάσουν σε κινεζικά χέρια οι Alfa Romeo και Maserati;


Το τελευταίο διάστημα τα σενάρια για τους μνηστήρες της FCA έχουν φουντώσει για τα καλά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/9/2019

Πριν από μερικούς μήνες είχαν υπάρξει φήμες για εξαγορά της Fiat-Chrysler από τον όμιλο PSA, ενώ πολύ πιο κοντά σε μια συμφωνία είχε βρεθεί ο ιταλό-αμερικανικός όμιλος με την Renault. Μέχρι και φήμες για τον όμιλο της Hyundai-Kia είχαν ακουστεί με τους Κορεάτες να είχαν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις που τελικά δεν τελεσφόρησαν.

Η FCA αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, απώλειες σε πωλήσεις και ταυτόχρονα ζητήματα με τις εκπομπές ρύπων (σ.σ. οι Ιταλοί είχαν ταξινομήσει μέχρι και Tesla για να αποφύγουν τις κυρώσεις) αφού έχουν αργήσει να μπουν στο παιχνίδι του εξηλεκτρισμού. Εδώ να πούμε πως έπονται οι PHEV εκδόσεις των Jeep Renegade και Compass, καθώς και το ηλεκτρικό 500άρακι μέσα στο 2020.

Κάπως έτσι οι φήμες αναζωπυρώνονται και πάλι με το γερμανικό AMS να αναφέρει στην ιστοσελίδα του πως η Geely βρίσκεται σε συζητήσεις για πιθανή εξαγορά της Alfa Romeo και της Maserati. Οι πωλήσεις της πρώτης δεν έχουν ανταποκριθεί στους προβλεπόμενους στόχους (ειδικά στις ΗΠΑ), ενώ οι πωλήσεις της δεύτερης κατρακυλούν συνεχώς και με τα λανσαρίσματα των νέων μοντέλων να αργούν.

Οι Κινέζοι της Geely θα μπορούσαν να μπουν στο παιχνίδι αλλά όχι ως μικροί μέτοχοι, αλλά ως οι κύριοι των δύο σημάτων. Όπως έκαναν με την Volvo και με την Lotus, δίχως να ξεχνάμε τα σήματα των Polestar και Lynk&Co. Στο παρελθόν και η Volkswagen είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά της Alfa Romeo. Πάντως, υπάρχουν φήμες και για πλήρη εξαγορά της FCA αφού η Geely χρειάζεται μικρότερα και φτηνότερα αυτοκίνητα με τα σήματα της ώστε να μειώσει το συνολικό CO2 αποτύπωμα της.