Θα ταίριαζε το σύγχρονο 1203 στην τρέχουσα γκάμα της Skoda;


Το 1203 του 2021 είναι απλό όπως ο πρόγονός του, ενώ είναι ταυτόχρονα και ρετρό και μοντέρνο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 3/2/2021

Οι πιο… παλιοί σίγουρα το έχουν δει και στους δρόμους της χώρας μας, καθώς το μικρό βαν της Skoda, το 1203 ήταν πιο φτηνή και αξιόπιστη λύση για τους επαγγελματίες. Άλλωστε αυτό φάνηκε από τα πολλά χρόνια -σχεδόν έκλεισε τριακονταετία- που έμεινε στην παραγωγή, ενώ εντυπωσιακό είναι πως κατασκευαζόταν μέχρι και το 2017. Σε μικρούς αριθμούς.

Λογικό λοιπόν είναι το συγκεκριμένο βαν να έχει πιστούς οπαδούς και να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή πολλών ανθρώπων. Όπως για παράδειγμα του interface designer της Skoda, Daniel Hájek, καθώς η οικογένειά του είχε ένα 1203 στη φάρμα της, ενώ ήταν και το αυτοκίνητο στο οποίο έμαθε να οδηγεί ως δεκαπεντάχρονος.

Έτσι, μετά και από συζητήσεις με συναδέλφους του, ο Daniel αποφάσισε να σχεδιάσει μια σύγχρονη εκδοχή του. Με εμφανείς αναφορές στο διάσημο πρόγονό του αλλά και πολλά μοντέρνα στοιχεία που του εξασφαλίζουν μια δική του προσωπικότητα.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι στρογγυλεμένοι προβολείς αλλά και η διαμόρφωση της μάσκας και της οροφής. Μάλιστα η τελευταία που σηκώνεται -το σύγχρονο 1203 είναι αυτοκινούμενο- κατεβαίνει αρκετά χαμηλά παραπέμποντας στο μικρό ύψος του αρχέτυπου.

Ενδιαφέρον είναι πως το εσωτερικό είναι ο ορισμός του minimal, καθώς δεν έχει ούτε οθόνη για το σύστημα infotainment. Και αυτό γιατί ο σχεδιαστής του πιστεύει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα tablet ή μια φορητή συσκευή αντί για μια σταθερή.

Πόσο πιθανό είναι να δούμε και το σύγχρονο Skoda 1203 στους δρόμους μας; Ποτέ μη λες ποτέ αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές.