Τι αλλαγές φέρνει ο νέος ΚΟΚ για τα δίκυκλα των διανομέων;


Με τοποθέτηση του ο Υπουργός Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του σωστού ελέγχου των οχημάτων από τα ΚΤΕΟ, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την οδική ασφάλεια.

  • 12/7/2022

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διεργασίες ανανέωσης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θέλοντας να φέρει σε πρώτο πλάνο την οδική ασφάλεια. Μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει μια σειρά από πληροφορίες αναφορικά με τον νέο ΚΟΚ μεταξύ των οποίων ότι θα εστιάζει περισσότερο την τιμωρία του οδηγό και όχι του οχήματος.

Μέσα από την τελευταία τοποθέτηση του Υπουργού Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή στη Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης, έγινε γνωστό ότι σημαντικές τροποποιήσεις θα γίνουν και στο κομμάτι που αφορά του διανομείς με τα δίκυκλα που κυκλοφορούν στο ελληνικό οδικό δίκτυο.

Οι αλλαγές σύμφωνα με τον Υπουργό είναι επιτακτικές αφού τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των συγκεκριμένων οχημάτων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι στο άρθρο 32 του ισχύοντος ΚΟΚ προβλέπονται όλοι οι κανόνες αναφορικά με τις προϋποθέσεις φόρτωσης αλλά και στην σωστή τοποθέτηση των μεταφορικών κουτιών ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τους χρήστες του οδικού δικτύου.

Παράλληλα σημείωσε πως όταν τα συγκεκριμένα οχήματα περνάνε ΚΤΕΟ συνήθως δεν έχουν τοποθετημένα τα κουτιά μεταφοράς και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. «Στα ΚΤΕΟ, αν στην άδεια κυκλοφορίας του δικύκλου αναγράφεται η ύπαρξη του επιπρόσθετου φορητού εξοπλισμού, θα πρέπει να ελέγχεται και η ορθή στερέωσή του π.χ. με ιμάντες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και συνέχισε:

«Από την πλευρά μας έχουμε θέσει το πλαίσιο που θα πρέπει να εφαρμόζεται, ξεκινώντας από την υποχρεωτικότητα του κράνους και αντανακλαστικού γιλέκου από τους οδηγούς που εργάζονται στη διανομή και μεταφορά προϊόντων, που εμείς θεσμοθετήσαμε με τον 4784 του 2021. Εάν σε κάποιες περιπτώσεις αυτά τα κουτιά τοποθετούνται πρόχειρα, αυτό αποτελεί ευθύνη του οδηγού, όπως και το αν φορά κράνος, αν κινείται αντίθετα στο δρόμο, αν παραβιάζει τον σηματοδότη», δήλωσε ο κ. Κώστας Καραμανλής.