Τι προβλήματα παρουσιάζει ένα Tesla μετά από 350.000 km;


Προκειμένου να δοθούν σαφείς απαντήσεις οι άνθρωποι του «Auto Week» πήραν στα χέρια τους ένα Tesla Model S 85 Performance που είχε πουληθεί στην Ολλανδία το 2013 και το έβαλαν στο «μικροσκόπιο».

  • 18/10/2021

Αυτό που έπραξε η ομάδα του «Auto Week» ήταν να υποβάλλουν το Tesla Model S 85 Performance σε έλεγχο (τόσο στον δρόμο όσο και στο συνεργείο) τον οποίο κατέγραψαν σε ένα 11λεπτο videο. Σύμφωνα με τον κάτοχο, Gino Coppens, τα δύο μοναδικά ζητήματα που σκοπεύει να αντιμετωπίσει άμεσα στο αυτοκίνητό του είναι στο σύστημα των αναρτήσεων που δημιουργεί μια μικρή αστάθεια σε συγκεκριμένες ταχύτητες και στο χρώμα του αμαξώματος το οποίο έχει –αναμενόμενα- χάσει την ζωντάνια του μετά από 8 χρόνια κυκλοφορίας στους δρόμους.

Μήπως κάτι ξέχασαν να αναφέρουν;

Πέραν των ανωτέρων, στο video δεν γίνεται καμία αναφορά για άλλα σημαντικά προβλήματα, στις αναρτήσεις ή στα ηλεκτρονικά του οχήματος, δύο τομείς όπου τα πρώτα μοντέλα της Tesla είχαν παρουσιάσει αρκετά «θεματάκια». Επίσης αυτό το οποίο δεν αναφέρεται και το οποίο αποκαλύπτεται μέσα από το εξειδικευμένο σε θέματα EV «insideevs.com» είναι ότι το συγκεκριμένο Tesla είχε ήδη υποβληθεί σε αντικατάσταση των μπαταριών του και του ηλεκτροκινητήρα του. Κάτι που αν ισχύει δημιουργεί εύλογες απορίες...

Τα 1.200.00 km που κατέγραψε το Tesla Model S

Ψάχνοντας κανείς να βρει αν το Tesla Model S του Coppens είναι αυτό με τα περισσότερα χιλιόμετρα από τη στιγμή που εξήλθε απ’ την γραμμή παραγωγής της αμερικάνικης εταιρίας, θα λάβει αρνητική απάντηση. Τον Οκτώβριο του 2019 είχαν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα που παρουσίαζαν έναν Γερμανό κάτοχο ενός Tesla Model S, τον Hansjörg von Gemmingen, να έχει καταγράψει 1.200.000 km από το 2013 όταν και πήρε το όχημα στην κατοχή του.

BIG DEALS

Το νούμερο είναι εξωπραγματικό… Αρκεί να χρησιμοποιήσει κανείς ένα κομπιουτεράκι για να διαπιστώσει πως η εν λόγω απόσταση αντιστοιχεί στην περίμετρο του πλανήτη επί 30 φορές (!) ενώ για να συμπληρωθεί αυτός ο αριθμός μέσα σε μια εξαετία θα έπρεπε το Tesla να διανύει καθημερινά τουλάχιστον μια απόσταση 550 km!

Προφανώς για να πετύχει το Tesla αυτόν τον αριθμό έπρεπε να δεχθεί κάποιες διαδικασίες συντήρησης, οι σημαντικότερες εκ των οποίων σύμφωνα με τον κάτοχο, ήταν η αλλαγή του συστήματος μπαταριών λίγο πριν τις 500.000 km, η ολική αντικατάσταση του ηλεκτροκινητήρα σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις και η αντικατάσταση των ελαστικών κάθε 50.000 km.

Εντέλει τα Tesla αντέχουν στον χρόνο;

Σαφώς και δεν μπορεί να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση. Προβλήματα στο πέρασμα των ετών υπάρχουν λίγο πολύ σε όλους τους κατασκευαστές και η Tesla δεν αποτελεί εξαίρεση… Το σίγουρο είναι ότι η αμερικάνικη εταιρία όσο περνούν τα χρόνια δείχνει να αποκτά γνώση και εμπειρία την οποία διοχετεύει στην παραγωγική της διαδικασία ενώ την ίδια στιγμή με video όπως αυτό του «Auto Week» (έστω και αν υπάρχουν σκιές) αποδεικνύεται ότι τα πρώτα της μοντέλα δεν έχουν εξελιχθεί σε «εφιάλτη» αναφορικά με την ποιότητα κατασκευής τους, όπως πολλοί «καλοθελητές» προεξοφλούσαν.

Δείτε το Video