Το άγνωστο Steyr-Puch Pinzgauer (Video)


Όλοι γνωρίζουμε τη Mercedes-Benz G-Wagen και τη μετεξέλιξή της, την G-Class. Όμως, υπάρχει και ένα όχημα 4x4 που είναι ακόμα καλύτερο για εκτός δρόμου κίνηση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 19/11/2021

Η πάλαι ποτέ Steyr-Daimler-Puch κατασκεύαζε τόσο τη Mercedes-Benz G-Wagen όσο και το Puch Pinzgauer. Το τελευταίο ήταν ένα όχημα παντός εδάφους το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1971, κυρίως για χρήση από τον στρατό της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Το Pinzgauer, το οποίο πήρε την ονομασία του από την ομώνυμη αυστριακή ράτσα αλόγων, κατασκευαζόταν τόσο σε έκδοχή 4x4 όσο και σε 6x6. Σύντομα άρχισε να διατίθεται και σε επιβατική έκδοση αλλά και σε επαγγελματική. Η παραγωγή του σταμάτησε το 2007. Από το 2017, τα δικαιώματα κατασκευής του τα έχει η Rheinmetall BAE Systems Land, μια κοινοπραξία μεταξύ της γερμανικής Rheinmetall AG και της βρετανικής BAE Systems.

Οι λάτρεις της εκτός δρόμου κίνησης θεωρούν το Pinzgauer ως ένα από τα καλύτερα οχήματα για αυτόν τον σκοπό. Έτσι δεν λείπουν αυτοί που το έχουν επιλέξει για τις μετακινήσεις τους. Όπως έκανε ο κ. Branden Powell, εθελοντής στην ομάδα έρευνας και διάσωσης «King County Search and Rescue», στη Washington.

O κ. Powell πήρε ένα από τα οχήματα που κατασκευάστηκαν το 1972 για τον ελβετικό στρατό και το μετέτρεψε κατάλληλα για να το χρησιμοποιεί όποτε χρειαστεί στις αποστολές της ομάδας του. Στο παρακάτω βίντεο που δημιούργησαν οι άνθρωποι του στούντιο παραγωγής ταινιών «eGarage» μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα της δουλειά του.