Το αμαρτωλό παρελθόν του Honda Jazz


To ασχημόπαπο που έγινε κύκνος ή αν προτιμάτε μια άχαρη τετρακίνητη συμπαραγωγή που μεταμορφώθηκε στο πιο πρακτικό αυτοκίνητο πόλης των ημέρων μας.

  • 29/9/2020

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένα SUV που το έλεγαν Jazz, Honda Jazz για την ακρίβεια το οποίο δημιουργήθηκε για να σταματήσει τη διαφαινόμενη προέλαση ενός αυτοκινήτου που έμελλε να αποτελέσει τον ιδρυτή της κατηγορίας των σύγχρονων οχημάτων ελευθέρου χρόνου.

Το Jazz που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα Isuzu MU με τα σήματα της Honda δεν κατάφερε να αποτρέψει το σαρωτικό πέρασμα του Toyota RAV4, ούτε φυσικά και να διατηρήσει τη θέση στην γκάμα της ιαπωνικής φίρμας, η οποία δικαίως θέλησε να δημιουργήσει ένα SUV που θα διέθετε τα δικά της γονίδια.

Το Jazz ωστόσο απέκτησε μια δεύτερη ευκαιρία επιστρέφοντας στην ευρωπαϊκή αγορά ως ένα αυτοκίνητο πόλης, το οποίο ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για την πρακτικότητά του και τις πολυχρηστικές ιδιότητές του.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να καταξιωθεί ως ένα τετρακίνητο SUV, το Jazz επανήλθε στις προθήκες της ιαπωνικής φίρμας, με έναν τελείως διαφορετικό προσανατολισμό.

Έκτοτε το Jazz (Fit σε κάποιες άλλες αγορές του πλανήτη) αποτελεί έναν από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας που έχει γνωρίσει η Honda εντός και εκτός ιαπωνικών συνόρων, αποτελώντας τουλάχιστον για την αγορά της γηραιάς ηπείρου το μικρότερο σε διαστάσεις και πιο προσιτό μοντέλο της ιαπωνικής φίρμας.

Μάλιστα αποτέλεσε ένα από τα μοντέλα της Honda που πρόβαραν την υβριδική τεχνολογία την εποχή που τα υβριδικά αυτοκίνητα αποτελούσαν κάτι το σπάνιο και το εξωτικό.

Σήμερα το Honda Jazz προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις. Τη βασική που εφοδιάζεται με έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα 1,3 λίτρου, την υβριδική με το μηχανικό σύνολο του 1,5 λίτρου που συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα και αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης και την έκδοση Crosstar που επίσης προσφέρεται κατά αποκλειστικότητα με τον παραπάνω υβριδικό συνδυασμό.

Διαβάστε ακόμα:

Καθαρίζοντας το πιο βρώμικο Honda στον πλανήτη (Video)