Tο Autopilot της Tesla αναβαθμίζεται


Στα σχέδια της αμερικάνικης εταιρείας είναι το Autopilot της να δικαιολογεί στο μέλλον πλήρως την ονομασία του.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/4/2019

Το Autopilot της Tesla είναι διαθέσιμο προαιρετικά από το 2014 για το Model S, από το 2015 για το Model X και από το 2017 για το Model 3. H λογική που ακολουθεί η αμερικάνικη εταιρεία από το 2016 είναι κοινή για όλη της τη γκάμα: τοποθετεί παντού το hardware και ο πελάτης πρέπει να πληρώσει για την ενεργοποίησή του: 3.100 ευρώ αν αυτό γίνει με την παραγγελία, 4.200 ευρώ αν η απόφαση ληφθεί στην πορεία. 

Από το 2016 έχει αλλάξει και ο υπολογιστής του συστήματος που βασίζεται στο Nvidia Drive PX2 και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της μάρκας μπορεί να υποστηρίζει και αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 5. Δηλαδή κίνηση χωρίς την παρουσίας οδηγού. Στην πράξη αυτό δεν ίσχυε, μιας και ο επεξεργαστής του δεν διαθέτει την απαιτούμενη για αυτό υπολογιστική ισχύ.

Αυτό το κενό θα καλύψει ο καινούργιος, ο οποίος θα μπορεί να επεξεργαστεί 2.000 frames το δευτερόλεπτο και είναι 10 φορές πιο γρήγορος από τον προκάτοχό του. Η επωνυμία του νέου υπολογιστή είναι FSD, που σημαίνει Full Self Driving, δηλαδή πλήρως αυτόνομη οδήγηση, ενώ για το σκοπό αυτό θα αλλάξει και το λογισμικό.

Η Tesla μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία διάθεσης του νέου Autopilot, ενώ τα αυτοκίνητα που ήδη κυκλοφορούν θα μπορούν να αναβαθμιστούν.