To αυτοκίνητο της Apple δεν αναμένεται πριν το 2025-2027


Αν ο κολοσσός των ηλεκτρονικών αποφασίσει να κάνει το βήμα στην αυτοκίνηση, χρειάζεται αρκετό χρόνο ακόμα για να μπορέσει να το κάνει με τον δικό του τρόπο.

  • 28/12/2020

Πολλά ακούγονται τελευταία για τον ερχομό της Apple στην αυτοκίνηση μέσα στα επόμενα δυο με τρία χρόνια. Το πρόγραμμα της εταιρίας με την ονομασία Project Titan είχε ξεκινήσει από το 2014 και έχει περάσει από 40 κύματα για να διατηρηθεί ζωντανό.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε ένα ακόμα σκίτσο από έναν σχεδιαστή ονόματι Erick Martinez ο οποίος δείχνει μια ενδιαφέρουσα εκδοχή για το πως θα μπορούσε να είναι ένα αυτοκίνητο με το δαγκωμένο μήλο στη μάσκα. 

Όμως για τους πιο ψύχραιμους αναλυτές και αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα τα δεδομένα της εταιρίας, θεωρούν ότι χρειάζεται ακόμα αρκετό καιρό για να καταφέρει να το βγάλει στην παραγωγή. 

Το ερώτημα είναι γιατί καθυστερεί τόσα χρόνια η εταιρία αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων να βγάλει ένα αυτοκίνητο, για το οποίο όλοι μιλούν αλλά τίποτα δεν έχει φανεί στην πράξη; Οι γνώστες υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην "υποχρέωση" της Apple να βγάζει επιτυχημένα προϊόντα.

Για να γίνει κάτι τέτοιο και με τα αυτοκίνητα χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις και εκτεταμένες δοκιμές. Τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα για την εταιρία (δείτε για παράδειγμα την αποτυχία των "έξυπνων ηχείων" Home Pod), ούτε όλα της τα προϊόντα έχουν την άμεση αποδοχή του κοινού. Ιδίως όταν το αυτοκίνητό της θα οφείλει να βρίσκεται στην κορυφή της τεχνολογίας όχι μόνο στα μηχανικά του μέρη και την ηλεκτροκίνηση αλλά κυρίως στην αυτόνομη οδήγηση.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές που γνωρίζουν καλά τα πράγματα γύρω από την Αpple, παρά την δυναμική της στις νέες τεχνολογίες, ο ανταγωνισμός στα ηλεκτρικά και αυτόνομα αυτοκίνητα είναι πολύ πιο δυνατός από αυτόν που γνωρίζει η εταιρία στις ηλεκτρονικές κατασκευές με τις οποίες ασχολείται. 

Για παράδειγμα όταν το αυτοκίνητο της Apple παρουσιαστεί κάποια στιγμή, οι εταιρίες που ήδη δραστηριοποιούνται στα συστήματα αυτόνομης οδήγησης θα έχουν συλλέξει αρκετά data, ώστε να είναι πιο εξελιγμένα και πολύ πιο αποτελεσματικά τα δικά τους αυτοκίνητα.

Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε καν κάποιες αρχικές τεχνικές προδιαγραφές, κάτι που με τις πολύ γρήγορες εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγησης, σπρώχνουν διαρκώς προς τα πίσω το λανσάρισμα του μοντέλου της Apple. 

Μετά από όλα αυτά, και τις μεγάλες καθυστερήσεις, οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν ότι το αυτοκίνητο της Apple, αν όντως υπάρξει, θα εμφανιστεί μετά το 2025, ίσως και να χρειαστεί να φθάσει το 2028 για να βγει στην αγορά.